Acteur Frank Lammers wil altijd en overal winnen. Of het nu gaat om het Gouden Kalf waarvoor hij is genomineerd met zijn hoofdrol in de film Michiel de Ruyter of om een simpel spelletje.

Dat zegt de 43-jarige acteur zaterdag in het AD.

De nieuwe film van Lammers, J. Kessels, opent woensdag de 35e editie van het Nederlands Film Festival. Lammers moest voor zijn personage J.Kessels enorm veel roken en vet voedsel eten.

Per dag rookte de acteur zeventig sigaretten. Ook at hij naar eigen zeggen dagelijks vijftien frikandellen, waaronder een rauw xxl-exemplaar dat te groot was voor de frituur. "Dat is cultureel erfgoed, dat koester ik."

"Om te slagen moet ik wel constant 600 procent geven. Daarom rookte ik voor J. Kessels die drie pakjes per dag over mijn longen. Het zou nep ogen als ik dat niet deed", aldus Lammers.

Bekijk de trailer van J. Kessels:

Bekijk de trailer van J. Kessels
Bekijk de trailer van J. Kessels

Stinken

Zijn vrouw schrijfster Eva Postuma de Boer zei dat de acteur begon te stinken. "Dat nam ik op de koop toe", zegt Lammers. "Ze vond mij door die rooklucht en mijn vette haar en baard zo vies dat ze me twee maanden nauwelijks heeft aangeraakt."

Zijn gedrevenheid werkt ook door in de opvoeding van zijn kinderen. "Ik verlang altijd inzet van hen. Ze hoeven niets te kunnen, talent is geen verdienste", zegt Lammers. "Maar wat ze doen, moeten ze zo goed mogelijk doen."