Emile Ratelband is donderdag schuldig bevonden aan de mishandeling van zijn ex-vrouw Moon. Het OM acht bewezen dat de positiviteitsgoeroe zijn ex heeft geschopt en daarom moet hij een boete van 750 euro betalen.

Emile Ratelband moest in de rechtszaal verschijnen om zich te verantwoorden voor een vermeende bedreiging en mishandeling van zijn ex-vrouw Moon.

De rechtbank in Dordrecht acht bedreiging niet bewezen.

Zijn ex beweerde in december 2013 tegen haar schenen te zijn geschopt en in het gezicht te zijn geslagen of gestompt. Ook zou Ratelband zijn ex-vrouw, met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld was, bedreigd hebben.

''Je gaat eraan. Je denkt dat je van mij af bent, maar je komt niet van mij af. Je gaat eraan. Ik laat je kapot schieten", zo zou hij haar hebben toegewenst.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand tegen Ratelband. De positiviteitsgoeroe heeft laten weten niet in hoger beroep te gaan "voor de kinderen."

Erkenning

Tijdens het programma RTL Boulevard werden er geluidsfragmenten van de mishandeling uitgezonden. "Het is moeilijk om te horen", aldus Moon. "Je wil erkenning omdat je wordt zwartgemaakt."

Ook was te horen dat Ratelband tegen zijn kinderen zegt dat zijn moeder enkel kinderen heeft genomen voor het geld. De ondernemer werd nog telefonisch om een reactie gevraagd, maar de verbinding werkte drie keer niet mee.

Opstootje

Ratelband ontmoette voorafgaand aan de zaak bij de deur van de rechtbank biograaf Henk Verhaeren, die een boek schreef over de positiviteitsgoeroe. Ratelband heeft eerder duidelijk gemaakt niet tevreden zijn over het boek.

De schrijver deed een poging een boek te overhandigen aan Ratelband, maar werd daarbij geblokkeerd. Ratelband zou de hand van de autobiograaf hebben weggeslagen, waarbij het boek op de grond viel. Uiteindelijk heeft hij het boek alsnog aangenomen.