Elton John wil de Russische president Poetin ontmoeten om met hem in gesprek te gaan over zijn 'belachelijke' houding ten opzichte van homorechten. "Ik wil een poging doen om hem van gedachten te laten veranderen", zei hij zondag tegen de BBC.

"Ik wil graag thee met hem drinken en met hem in gesprek gaan. De kans is klein dat het me lukt, maar ik kan het op zijn minst proberen", aldus John. 

"Ik zou tegen hem willen zeggen: 'Kom op, homoseksuelen zijn niet de vijand. Er zijn veel grotere problemen in de wereld dan homo's. Wees tolerant naar anderen, laten we samenwerken om de wereld te verbeteren en veroordeel homo's niet."

Homoseksuele vrienden

Elton was in 1979 ook in Rusland, maar toen durfde hij nog niet te praten over homorechten. "Ik was niet volwassen genoeg, ik was een alcoholist en drugsverslaafde. Nu ik ouder ben wil ik mijn roem gebruiken om mensen door middel van muziek te raken en te verenigen om de boodschap van vrede en acceptatie te verspreiden."

Poetin riep vorig jaar nog homovriendelijk te zijn. Om zijn uitspraak kracht bij te zetten benadrukte hij homoseksuele vrienden te hebben en te houden van de muziek van Elton John. 

Oekraïne

De 68-jarige Britse zanger is momenteel samen met zijn man David Furnish in Oekraïne. Hij woonde zaterdag een congres, het Yalta European Strategy Forum, bij in de hoofdstad Kiev waar hij sprak over tolerantie en diversiteit.

Hij riep de Oekraïense bevolking daar op om gelijke rechten voor alle inwoners na te jagen, ongeacht hun afkomst of seksuele geaardheid. Ook had hij een ontmoeting met de Oekraïense president Petro Porosjenko waarin hij aandrong op betere ondersteuning voor de LGBT-gemeenschap in het land.