Presentatrice en voormalig model Anouk Smulders is een enorme controlfreak. "Op het zakelijke en huishoudelijke vlak."

Dat zegt Smulders donderdag tegen AD.

Ze vertelt dat ze de eigenschap tijdens haar modellencarrière heeft ontwikkeld. Smulders werd op haar achttiende ontdekt als model. "Ik heb toen geleerd om de touwtjes superstrak in de hand te houden. Als jonge vrouw runde ik in het buitenland in mijn uppie eigenlijk m'n eigen BV'tje."

"Ik moest als model mijn lijf in topconditie houden, zakelijke afspraken maken en nakomen, contact houden met agents en boekingskantoren en ook nog aan mijn netwerk bouwen. Belangrijk was dat ik, om verder te komen in het vak, de absolute controle hield over mezelf en mijn leven."

"Nu, vele jaren later, zit dat controlefreakerige nog steeds in mijn systeem. Het is onderdeel van mezelf geworden en ik heb er vrede mee. Maar mijn omgeving vindt de manier waarop ik in het leven sta soms een beetje irritant''.

Huishouden

Smulders runt haar huishouden net zo systematisch als haar zakelijke leven, zo vertelt ze. "In de privésfeer kan ik best een controlfreak zijn. Ik suggereer meestal al dingen, voordat mijn echtgenoot de kans heeft gekregen het uit te leggen."

"Natuurlijk kan ik er zo langzamerhand vanuit gaan dat doodnormale dingen in het huishouden ook zonder mij worden en zijn geregeld. Maar ik vertrouw het op de één of andere manier niet''.

Tweewielers

"Als ik thuiskom en ik zie geen fietsen in de tuin staan, dan kan ik paniekerig tegen mijn man roepen: 'Wáár zijn onze tweewielers?'. 'Die staan al binnen', zegt hij dan. En dan schaam ik me soms. Ik kan zó katterig en controllerig zijn. Maar ach, dit is gewoon wie ik ben."

"En mijn man heeft er vrede mee. Hij roept regelmatig: 'Anouk, doe eens rustig. Relax! Ga ontspannen en drink een kop thee'. En dat doe ik dan."