Het televisieprogramma Heel Holland Bakt heeft volgens jurylid Janny van der Heijden veel mannen gemotiveerd om te gaan bakken.

"We hadden nooit verwacht dat er ook veel jongeren zouden meekijken en -bakken. En er zijn veel meer mannen gaan bakken. Het is niet meer tuttig", zegt Van der Heijden tegen het AD.

"Ook grappig: die mannen beginnen meteen met heel moeilijke baksels, zoals bokkenpootjes. Nou, het heeft mij heel wat jaren gekost voordat ik dát aandurfde. Het is, denk ik, net als bij koken. Mannen gebruiken daarbij ook meer ingrediënten dan vrouwen en willen er meteen apparaten bij gebruiken.''

Missie

Maar Van der Heijden heeft ook een ware missie als jurylid: ''Ik wil laten zien dat koken niet moeilijk is en dat iedereen het kan. Ik hoop dat mensen bewuster met eten omgaan."

''Als je kennis van eten hebt, dan is het niet zo moeilijk." Van der Heijden presenteert dinsdag haar nieuwste kookboek Koken met Janny.

Ze geniet van wat de bakwedstrijd in Nederland teweegbrengt. Bijna 2,3 miljoen mensen keken zondagavond naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen.

Aangekomen

Maar haar missie heeft ook een keerzijde. Tijdens de opnames en het vele proeven kwam Van der Heijden bijna drie kilo aan, meer dan gebruikelijk.

''Ik had vooraf een tijd koolhydraatarm gegeten, in de hoop dat ik minder zou aankomen. Het stomste wat ik kon doen, want ik at bij het jureren zoveel koolhydraten dat mijn lichaam ineens dacht: dat hebben we gemist."

Maar de 61-jarige zegt het gevecht met de kilo's al te zijn aangegaan: "Ik ga naar de sportschool, neem wat vaker de trap, pak wat vaker de fiets. Ik had na vorig seizoen een personal trainer, maar dat heb ik wat laten versloffen.''