Paul de Leeuw houdt zich sinds mei aan een nieuw dieet en dat werkt. De presentator is al twaalf kilo afgevallen.

Dat vertelt de presentator zaterdag aan AD.

"Ik krijg al een paar jaar van mijn arts en de fysio het advies om af te vallen vanwege mijn jicht (een reumatische aandoening) en maagzuurklachten", aldus De Leeuw. De knop ging niet om, totdat hij een Duitse arts ontmoette die op basis van bloedonderzoek bepaalde wat de presentator wel of niet moest eten.

"Zonder hem was ik hier nooit aan begonnen. Hij bepaalt op basis van bloedonderzoek wat je wel en niet kunt eten. Dat moet je een jaar lang volhouden en dan is je lichaam als het ware gereset en kun je in principe weer alles eten. Maar daar heb je dan, omdat je al een jaar bezig bent, vaak geen behoefte meer aan.''

Wijn

Wat de presentator niet mag hebben? Vlees (behalve gevogelte en lam), zuivel, tarwe, witte en rode druiven, erwten, linzen, forel, haring, avocado en ijs. "Allemaal lekkere dingen hè?" Toch is De Leeuw heel toegewijd, vertelt hij. "Want het werkt. Ik ben twaalf kilo kwijt, zit nu net boven de honderd kilo."

Een van de grootste verleiding van De Leeuw is een glas wijn, maar zelfs dat kan hij weerstaan. De zanger en presentator dronk voorheen één tot anderhalve fles op een dag. "Nooit om 10.00 uur 's ochtends, altijd in sociale kring. Dan zaten anderen misschien aan de thee, maar ik had die discipline gewoon niet. Nu zit ik braaf aan de thee, als de rest wijn drinkt. Of ik neem een gin, dat mag ik ook.''

Kinderen

Een van de belangrijkste drijfveren zijn zijn zoons Kas (13) en Toby (12). "Ik ben 53, ik kon vorig jaar op het strand niet eens meer tennissen met mijn kinderen. Of ik trok door mijn jicht een wandeling door New York niet. Dat kan ik nu weer gewoon."