Jack van Gelder loopt boos weg, Taylor Swift wordt beticht van racisme, Lil' Kleine kan zijn middelvinger niet bij zich houden en Yfke Sturm overleeft ongeluk. Een overzicht van de entertainmentwereld afgelopen week.

Jack van Gelder is boos. Na bijna veertig jaar bij de NOS hoopte hij op een eerbiedige manier afscheid te kunnen nemen, maar in de radiouitzending die een eerbetoon had moeten zijn aan de presentator werd hij zo voor schut gezet dat hij niet anders kon dan weglopen.

"Ze kunnen van mij de pestpleuris krijgen", riep Jack boos uit nadat onder anderen Kees Jansma, Ben de Graaf en Johan Derksen over de 64-jarige presentator aan het praten waren tijdens een uitzending op Radio 1. De Graaf leverde harde kritiek op de presentator, waarna de Langs de Lijn-verslaggever besloot terug naar de auto te gaan.

Woedend is Jack en geef hem eens ongelijk. Je wordt opgebeld of je alsjeblieft bij een uitzending wil zijn waar oude fragmenten van je zullen worden besproken en waar je herinneringen zal gaan ophalen, zeg je ja en hoor je vervolgens hoe mensen je compleet voor schut zetten als je er niet bent.

"Er was mij gevraagd om pas na een half uur aan te schuiven. Toen ik die De Graaf aanhoorde, dacht ik: 'wat doe ik hier?'. Als ik naar een gestoorde man wil luisteren of kijken kan ik beter naar huis gaan om naar One Flew Over The Cuckoo's Nest met Jack Nicholson te kijken. Ik had gehoopt dat er geen patiënten bij de uitzending zouden zijn. Helaas."

Na veertig jaar ergens werken en dan zo behandeld worden, dat kan ook gewoon niet. En dat de zendermanager van NPO1 zijn excuses dan meteen aanbiedt is hartstikke lief, maar wel een beetje te laat: zet dan geen "zure mannen" aan die desk.

Jack heeft natuurlijk uiteindelijk de ultieme wraak: bij Sport1 krijgt hij ongetwijfeld flink betaald en zal hij zeker heel wat leuke klussen kunnen gaan doen. Niet meer omkijken Jack en genieten van je nieuwe avontuur.

'Racistisch'

Taylor Swift: America's sweetheart. De 25-jarige blondine kan geen vlieg kwaad doen, heeft iedere bekende dame in haar 'squad' en scoort hit na hit. Dus als er dan een keertje misschien iets wel een beetje mis is, dan staat de entertainmentwereld op zijn kop.

Zondag toonde Swift voor het eerst haar clip bij het nummer Wildest Dreams: bij het liedje over een uitzonderlijke liefde, werd een prachtige clip vertoond, opgenomen in Afrika, compleet met giraffes, een leeuw en natuurlijk een ongelofelijk knappe man: Scott Eastwood.

Wie verder kijkt dan die prachtige man en de donkerbruine pruik van Taylor Swift, valt een ding op: voor een clip opgenomen in Afrika zitten er bar weinig donkere mensen in de clip. Beetje maf is het wel, maar om het nu meteen het goedpraten van wit kolonialisme en racisme te noemen gaat ons een stapje te ver.

De regisseur schrok ook van de felheid van de media, want echt, zo was het allemaal toch niet bedoeld. "We hebben samen besloten dat het historisch gezien niet klopt als we meer zwarte acteurs erin lieten meespelen, omdat dit het herschrijven van geschiedenis is. De video speelt zich af in het verleden en is gemaakt door een hedendaagse crew en we zijn er allemaal heel trots op."

Ja, want, die clip, die is toch vrij duidelijk geïnspireerd door "klassieke Hollywood-romances" als die van Elizabeth Taylor en Richard Burton. En dan klopt het dus historisch gezien allemaal niet meer.

En Taylor? Die zegt niks. Maar die heeft het ongetwijfeld allemaal niet zo bedoeld. En de opbrengst van de video doneert ze aan de African Parks Foundation. Dus Taylor is weer lief.

Bekijk de video bij Wildest Dreams:

Middelvinger

Je bent 20, je scoort de grootste hit van de zomer, je ziet ieder festival van het seizoen, krijgt ineens een flinke klap geld. Hartstikke leuk natuurlijk allemaal, maar daar komt dan ook bij kijken dat je altijd in de gaten wordt gehouden door de media en de jonge meisjes.

Dus toen Lil' Kleine afgelopen weekend iets te vrolijk werd van zijn eigen muziek en het publiek in Hilversum vroeg de middelvinger naar de politie op te steken, dook iedereen er bovenop. Letterlijk: gillende tienermeisjes renden achter het politiebusje aan waar de rapper in mee moest vanwege het beledigen van agenten. 

Vervolgens escaleerde de boel snel: Jorik Scholten, zoals de rapper echt heet, werd door Pieter Broertjes verbannen uit Hilversum. "Iets uit de middeleeuwen", zei Jorik dezelfde avond bij RTL Late Night en daar moeten we hem gelijk ingeven.

Maar om dan als jongen van twintig iemand die drie keer zo oud is en al heel wat bereikt heeft in zijn leven "Pietertje" te gaan noemen? Dat gaat een tandje te ver.

RTL Boulevard vond dat ook, maar ging ruim dertig tandjes te ver: ze belden Joriks moeder op. De rapper heeft al ruim twee jaar geen contact meer met zijn moeder en heeft daar ongetwijfeld zijn redenen voor, waarom zou je haar dan vragen commentaar te leveren op het gedrag van haar zoon? "De mensen van RTL Boulevard waren ongelofelijk vervelend", zei hij daar zelf nog over. Nogal ja.

Gelukkig hebben Pieter en Jorik het conflict uitgesproken, met elkaar een kopje koffie gedronken en zelfs geknuffeld. En Lil' Kleine? Die steekt zijn middelvinger niet meer zomaar op. "Ik heb de belofte gedaan om het niet meer te doen."

Yfke Sturm

Donderdagavond ging er een schok door de modewereld: Nederlands topmodel Yfke Sturm zou in comateuze toestand zijn na een ongeluk met een gemotoriseerd surfboard. Allerlei bekende Nederlandse vrouwen boden meteen steun via sociale media, in de hoop dat hun vriendin er bovenop zou komen.

Gelukkig valt het allemaal mee: waar Italiaanse media schreven dat het topmodel onder meer een schedelbasisfractuur en een aantal wervelfracturen zou hebben, vertelt haar familie dat Yfke een "scheurtje in haar schedel heeft". De dokters verwachten dat ze helemaal zal herstellen.

Wat er precies is gebeurd weet de familie van het topmodel nog niet. "Er gonzen allerlei verhalen, maar of mijn dochter is overvaren of niet, dat kunnen we niet bevestigen", aldus Ymke's vader Wilfred.

De 33-jarige Sturm is in juli moeder geworden van een zoontje en dus is het te hopen dat het herstel heel snel gaat. Kan ze gauw weer genieten van Alexander.