Halina Reijn heeft naar eigen zeggen weleens een heel harde gelaatsuitdrukking, daar heeft ze moeite mee. "Mijn ideaalbeeld is een blank canvasachtig sweety peachy gezicht, maar soms zie ik een rare feeks."

Dat zegt de actrice in gesprek met De Volkskrant.

"Dat harde aspect van mijn gezicht vind ik af en toe echt moeilijk. Ik heb een eeuwige fetisj om meisjesachtig te zijn."

In het gesprek praat ze over de cosmetische ingreep die ze ooit heeft onderdaag. "Dit hier (wijst op lijntje tussen neus en mondhoek, red.) Ik heb daar vanaf mijn twintigste al een groef. Die heb ik laten opvullen. En dat vond ik gelijk heel mooi. Mijn gezicht verzachtte meteen."

Advies

De 39-jarige kwam tot het besluit om een botoxbehandeling te ondergaan, toen iemand uit de filmwereld haar een ingreep adviseerde.

"(...) in de filmwereld is het mij weleens door een regisseur gesuggereerd. Niet letterlijk, maar er werd gezegd: 'Je speelt erg goed, alleen heb je een beetje een hard gezicht ten opzichte van anderen.' Ze vonden dat jammer en zouden mijn talent het liefst op iemand met een Romy Schneider-achtig hoofd willen plakken. Nou heb ik nooit gedacht dat mijn carrière erdoor werd beknot - ik heb altijd geloofd in mijn talent - maar ik merkte dat ik het ook lastig vond dat mijn hoofd me beperkt. Uiteindelijk deed ik het niet om die regisseur te pleasen, hoor. Daarvoor ben ik te liefdevol opgevoed."

"Als je uit een diepgewortelde onzekerheid een gat hebt op te vullen en dat denkt te compenseren met dikke borsten of allerlei ingrepen, is dat anders. Dan is het risico groter dat je erin doorslaat, net als bij iedere verslaving. Een ander gaat cocaïne snuiven omdat hij te onzeker is. Maar bij mij was dat het niet."