Arie Boomsma heeft in een blog gereageerd op kritiek op zijn nieuwe tv-programma, waarin hij met tot islam bekeerde jongeren op pad gaat. De presentator zegt zich na de reacties zorgen te maken om islamitische buren en vrienden. 

"Net als u vrezen zij voor dit soort terrorisme, omdat zij dan dus op de wandaden van terroristen, die dezelfde God claimen, te worden afgerekend", schrijft de presentator maandag op zijn blog.

"Daarnaast hebben ze ook nog te maken met een verhardende samenleving die extremisten en islamitische Nederlanders over één kam scheert."

Boomsma reageert op zijn blog op verschillende tweets, waaronder eentje van PVV-Kamerlid Martin Bosma die stelt dat de presentator "begrip wil kweken voor de islam". 

Boomsma vervolgt: "U benadert islamitische landgenoten alsof ze een beweging vormen, een tsunami zou een sluw strateeg als metafoor kunnen kiezen, van kwaadwillende exoten. We moeten samen maar proberen de mensen als individuen te zien. En ontsporingen in onze samenleving te blijven zien als onze eigen verantwoordelijkheid om oog te hebben voor die ander, onze verantwoordelijkheid om iedereen betrokken te houden."

Thalys

De presentator schrijft ook het incident in de Thalys vrijdag, waarbij een 25-jarige man die met onder meer een kalasjnikov door de trein liep, werd overmeesterd.

"Het zou naïef en dom van ons zijn om aanslagen in Europa, zoals afgelopen week in de Thalys, af te doen als daden door lone wolfs of verwarde jongemannen. Die aanpak is juist kenmerkend voor het religieuze terrorisme dat al eeuwenlang onze samenleving teistert. Maar dat soort daden kunnen we niet in de schoenen schuiven van al die landgenoten die zichzelf ook moslim noemen." 

"Het gaat binnenkort natuurlijk een keer mis. Een extremist die in ons eigen land het vuur opent op het marktplein in Gouda, of tijdens een concert op het Museumplein. Ik maak me na zo'n drama nog meer zorgen om het welzijn van mijn islamitische buren en vrienden."