Prinses Amalia gaat maandag voor het eerst naar de middelbare school. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zit op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. 

Die school heeft ze eerder dit jaar zelf uitgekozen na een reeks kennismakingsbezoeken aan Haagse scholen.

Het Koninklijk Huis heeft op Facebook een foto en een video geplaatst van de prinses die naar school vertrekt.

De keuze van de 11-jarige Amalia werd vervolgens pas bekendgemaakt nadat de inschrijvingstermijn was verstreken. Op die manier werd voorkomen, zo vertelde Willem-Alexander, dat het gymnasium extra leerlingen zou krijgen louter en alleen omdat Amalia er ook naar school gaat.

Tijdens het persgesprek aan het begin van de zomervakantie zei het koningspaar dat Amalia "klaar" was voor de nieuwe stap en dat ze er al "enorm naar uitkeek". Hun advies was simpel: maak er het beste van.

Het 730 leerlingen tellende Sorghvliet staat bekend als een zeer degelijke en goede school, die bewust zelfstandig is gebleven. In 2007 was Sorghvliet volgens Elsevier zelfs de beste vwo-school van Nederland.

Video: Prinses Amalia begint aan eerste schooldag

Privé

De Rijksvoorlichtingsdienst laat maandagochtend weten dat de hele schooltijd van de prinses als privé wordt beschouwd en dat zij in alle rust naar school moet kunnen gaan.

"Juist omdat het leven van de prinses in de toekomst voor een belangrijk deel in het teken zal staan van openbare taken." Prinses Amalia is maandag op haar eerste middelbareschooldag door haar vader op de foto gezet.