Nadja Hüpscher (43) zat een aantal jaar geleden in een dal. Een onbeantwoorde kinderwens en een acteercarrière in het slop veranderde in twee zoons en uitverkochte voorstellingen tijdens de Parade.

Hüpscher werd op haar 23ste door regisseur Eddy Terstal ontdekt en ontving enkele jaren later een Gouden Kalf voor haar rol in De Boekverfilming.

Het ging de actrice voor de wind, tot ze op leeftijd kwam en nieuwe rollen steeds vaker aan haar neus voorbij leken te gaan. Hoe die omslag tot stand kwam weet ze zelf ook niet, zegt Hüpscher in gesprek met de Volkskrant. 

"Ik moet een nieuwe plek zien te veroveren. Een tijdlang heb ik regisseurs aangeschreven om maar auditie te kunnen doen. Maar dat werkt niet. Niemand is aantrekkelijk als hij of zij wanhopig overkomt."

Jonge actrices

Hüpscher zou de concurrentiestrijd met jonge actrices verliezen en een te jonge uitstraling hebben voor oudere personages. De daardoor opgewekte onduidelijkheid en lichte onzekerheid in haar leven heeft Hüpscher nu in het toneelstuk Gratis in je hol, ja joh prima omgezet

"Bij mijn theaterregisseur durf ik al mijn teksten uit te proberen en sinds kort krijg ik advies van Jan-Jaap van der Wal. Bij hem schiet ik altijd meteen in mijn vertrouwde loser-modus. Dan vertel ik wat voor sukkel ik ben, waar ik weer eens in heb gefaald. Dat vindt hij grappig en dat bouwen we uit."

Nieuwe koers

De nieuwe koers lijkt, gezien de uitverkochte optredens tijdens theaterfestival de Parade, vruchten af te werpen.

Maar Hüpscher zelf is nog niet overtuigd: "Ik moet er nog achter zien te komen op welke manier ik mijn publiek precies wil vermaken. Het gaat al goed in een vertrouwde omgeving en na vandaag ben ik weer een stukje verder. Maar ik vind het eng om uit te spreken. Wat als het me allemaal niet lukt?"