Actrice Halina Reijn zou liever een man zijn. "Dan kun je een vrouw bevruchten, zodat die een baby krijgt, en dan kun je zelf gewoon keihard werken zonder dat er vooroordelen over zijn."

Dat zegt Reijn zaterdag in NRC Handelsblad.

"Man zijn is véél handiger. Met een vrouw die de boel regelt. Want als zo'n man thuiskomt hoeft hij lekker alleen maar met de kinderen te spelen."

De actrice zegt dat ze als man wel zou vallen op een vrouw die alles regelt. "Ik vind heel vrouwelijke, meisjesachtige vrouwen erg sexy. Dus ik zou graag een man zijn. In mijn beroep is dat in álle opzichten voordeliger. Alle rollen uit het klassieke toneelrepertoire die reflecteren, die vragen waarom ben ik hier, zijn mannen. En mannen bepalen ook alles in de andere facetten van mijn vak."

Reijn spreekt ook over emancipatie, die volgens haar "op een bepaalde manier mislukt is." "Ik ben blij wat we stemrecht hebben en dat we kunnen doen alsof we gelijk zijn, maar we zijn natuurlijk niet gelijk. Salarisverschillen, machtsverhoudingen.. En we zitten vooral onszélf in de weg, met hoe we zijn."