Volgens Catherine Keyl moet Europa de vluchtelingenproblematiek oplossen door haar grenzen te sluiten. "Ons hele sociale bestel staat op kraken."

Dat zegt de presentatrice maandag tijdens het NPO1 radioprogramma De ochtend, in het onderdeel Het Mediaforum.

Volgens Keyl realiseert Europa zich niet dat het in een 'nieuwe oorlog' beland is. "Deze vluchtelingenstroom gaat natuurlijk niet stoppen, dat is duidelijk. Zeker niet als we blijven reageren zoals we nu doen." 

De burgers van Europa zouden volgens haar hun oren en ogen sluiten en wel "zien hoe het afloopt".

Kraken 

"Zo hebben we andere problemen in het verleden ook behandeld en we weten hoe die zijn afgelopen, dus dat is niet handig. Ik denk dat we gewoon met z'n allen tot een beslissing moeten komen, namelijk dat Europa gewoon dicht moet voor die enorme hoeveelheid vluchtelingen, want onze hele sociale bestel staat op kraken."

Keyl plaatst ook vraagtekens bij in Nederland wonende Somaliërs die bijstandsuitkeringen ontvangen. 

"Als ik lees dat een heel groot deel van de bijstandskeringen worden opgeëist door Somaliërs, denk ik: jongens, wij hebben hartstikke hard gewerkt om bijstandsuitkeringen te krijgen voor Nederlanders die geen werk meer kunnen krijgen, waarom moeten we gaan betalen voor Somaliërs, die wel tienduizend euro hebben om hier naartoe te komen?"

Griekenland

Volgens Keyl kan Europa niet veel voor de vluchtelingen doen.

"Het is net als met Griekenland: we stellen het uit totdat het een gezwel is, dat niet in de hand te houden is. (...) Wij kunnen het probleem niet oplossen voor die mensen. Dit moet in Afrika worden opgelost, niet hier."