De Amerikaanse actrice en comediènne Roseanne Barr heeft tijdens een tirade op Twitter Nederland de schuld gegeven van het overlijden van Anne Frank.

Op Twitter wijst Barr, dochter van een joodse vader en moeder, haar volgers op de Nederlandse activist en tevens GroenLinks-lid Ajran El Fassed en noemt hem een nazi.

Volgens Barr zou het voormalige Tweede Kamerlid met zijn "antisemitische blog" het "naziverleden van Nederland" laten continueren.

De 62-jarige actrice stelt vervolgens dat Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog joden hebben gedeporteerd en daarmee ook schuldig zijn aan de dood van Anne Frank. 

Op Twitter lijkt El Fassed niet echt onder indruk te zijn van de tirade van Barr. Hij heeft de Amerikaanse wel geblokkeerd

Uren later nuanceert Barr de schuldtoewijzing via Twitter.

"Wat ik had moet zeggen is dat Anne Frank door nazi's om het levens werd gebracht. De nazi's hadden de Nederlandse regering onder hun duim, de Nederlanders waren machteloos."

Premier Israël

Barr was tussen 1988 en 1997 te zien in de Amerikaanse televisieserie Roseanne. Voor haar rol van alledaagse huismoeder won ze een Emmy. 

In 2012 zei Barr zich kandidaat te willen stellen voor het premierschap van Israël.