AMSTERDAM - Joop Braakhekke is de irritante mannelijke presentator op de Nederlandse televisie. Hij wekt de ergernis op van maar liefst 27 procent van de kijkers. Daarmee eindigt Braakhekke ruim voor Carlo Boszhard, die door 16 procent van de Nederlandse televisiekijkers het irritantst wordt gevonden. Dit blijkt uit een onderzoek van Veronica Magazine .

Gerard Joling en Paul de Leeuw delen de derde plaats, met ieder 13 procent. Patty Brard lijdt het meest aan zelfoverschatting. Volgens 13 procent van de kijkers vindt Patty zichzelf geweldig, maar is ze dat absoluut niet. Ook hier is Carlo Boszhard, met 10 procent, een goede tweede, ruim voor Ron Brandsteder die 6 procent scoort.

Opvallend in het onderzoek is de populariteit van Wendy van Dijk van SBS 6. Zij wordt gezien als het grootste televisietalent van Nederland, voor Reinout Oerlemans, Kim-Lian van der Meij en Bridget Maasland. Bovendien scoort zij samen met Chris Zegers het hoogst op de vraag 'Naast welke tv-persoonlijkheid zou je wel eens wakker willen worden?' Sacha de Boer is in de ogen van de kijker de beste nieuwslezer.

Het beste programma op de Nederlandse televisie is volgens de kijkers CSI: Miami. Op de vraag welk programma zou moeten verdwijnen, wordt verrassenderwijs Goede Tijden Slechte Tijden het vaakst genoemd (door 5 procent van de kijkers). Verder scoren home shopping programma's en Call TV hier hoog.

Marco Borsato

Als er een nieuwe reality soap over een bekende Nederlander zou komen, is Marco Borsato de favoriete hoofdpersoon, net voor premier Balkenende, Koningin Beatrix en André van Duin. De salarissen van de Nederlandse televisiesterren zijn volgens de kijker veel te hoog. Een jaarsalaris van € 100.000 vinden verreweg de meeste Nederlanders (84 procent) het maximum.