Simon Keizer, de helft van het Volendamse duo Nick & Simon, vindt het zonde dat een deel van de ouders in zijn dorp hun kinderen geen Volendams meer leren.

De zanger heeft een vurig betoog op Facebook gezet waarin hij pleit voor het behoud van het Volendamse dialect.

"Er is een trend gaande in Volendam. Namelijk dat ouders hun kinderen in Algemeen Beschaafd Nederlands opvoeden", schrijft Keizer. "Het is echt iets van deze generatie ouders. Mijn eigen zus en zwager doen er aan mee. En ik keur het af."

Volgens hem werd het vroeger raar gevonden als mensen hun kroost geen Volendams aanleerden. "Een Volendammer hoort Volendams te praten, zo vond men. Punt. Vanaf hun vierde gaan de kinderen naar school waar ze ABN wordt geleerd. En zo zijn we allemaal groot geworden."

Zus

De zus van Keizer, die peuter- en kleuterleidster is geweest, merkte tijdens haar werk dat veel Volendamse kinderen moeite hadden met de Nederlandse taal. "Ze vond dat die kids daardoor wat achter liepen. Ik zie dat anders", laat de 31-jarige artiest weten.

"Die kinderen leren juist al op zo’n jonge leeftijd te schakelen tussen 'talen'. Sterker nog, het is bewezen dat kinderen die in hun thuissituatie met een afwijkende taal dan de moedertaal zijn opgevoed, in een later stadium beter presteren op taalgebied. Ze hebben een onbewuste talenknobbel ontwikkeld."

Uitdrukkingen

In het Facebookbericht somt Keizer vervolgens een aantal typische Volendamse uitdrukkingen en woorden op waarvan hij vreest dat ze langzaamaan uit het straatbeeld van het Noord-Hollandse vissersdorp dreigen te verdwijnen.

"Doodzonde. Ik hoop daarom dat het slechts een trend is. Een kenmerk van een trend is dat die ook weer verdwijnt. Ik hoop dat deze trend eerder verdwijnt dan het Volendamse dialect."