AC/DC-drummer Phil Rudd heeft het vonnis in zijn rechtszaak te horen gekregen. Rudd is veroordeeld tot acht maanden huisarrest.

De drummer bekende eerder iemand met de dood te hebben bedreigd.

Dat meldt AP.

Rudd riskeerde een celstraf van zeven jaar. Zijn advocaat wist de straf te verlagen door te zeggen dat Rudd een gelimiteerde criminele geschiedenis had en dat er een klein risico was dat hij weer de fout in zou gaan.

De 61-jarige drummer stond voor de rechter vanwege dreigementen aan het adres van een voormalige werknemer. Rudd had diverse medewerkers ontslagen omdat hij ontevreden was over de lancering van zijn solo-album. Later belde hij een collega in Australië en stelde dat iemand zich over een van de voormalige werknemers ''moest ontfermen''.

Rudd zocht ook contact met de ex-werknemer, om aan te kondigen dat hij hem om het leven zou brengen. Volgens de advocaten van de drummer ging het daarbij slechts om een boos telefoontje. De drummer werd aanvankelijk verdacht van een poging een huurmoordenaar in te schakelen, maar daarvoor was te weinig bewijs.

Video: Rudd krijgt acht maanden huisarrest

Drugs

Bij een huiszoeking werden later ook methamfetamine (crystal meth) en wiet aangetroffen. De rechter waarschuwde Rudd dat hij alsnog de cel ingaat als hij de komende maanden drank of drugs gebruikt. ''Ze gaan u 24 uur per dag in de gaten houden'', waarschuwde de magistraat volgens The New Zealand Herald.

Het is nog onduidelijk wat het vonnis betekent voor de carrière van Rudd. Zijn advocaten hadden eerder gewaarschuwd dat hij bij een veroordeling voor drugsbezit niet meer kan optreden in sommige landen, maar daar had de rechter geen boodschap aan.

AC/DC

AC/DC toert momenteel door Europa. De manager van de Australische hardrockband bevestigde onlangs nog dat Chris Slade achter het drumstel blijft. Chris Slade verving Phil Rudd ook in het verleden toen die die de band verliet.