Halina Reijn was vrij jong toen ze met drugs experimenteerde.

Dat schrijft ze maandag in haar column voor Jan Magazine.

De actrice was ongeveer veertien jaar toen ze haar eerste sigaret opstak. "Rap daarna dronk ik in De Drie Gezusters op de Groningse Grote Markt mijn eerste bessen met ijs. In coffeeshop De Zolder trok ik aan een joint terwijl ik de knappe Melle in zijn stonede ogen probeerde te kijken."

"Er volgde een hapje paddenstoelen bij de schommels en glijbaan, waarvan ik tot mijn eigen teleurstelling niets voelde. En toen, bij de thee, samen met kameraad Benjamin een halve xtc-pil. Een week later werd ik, terwijl ik broodnuchter in de schoolbanken zat, overvallen door een onthutsende flashback van mijn high."

Acteren

Twee jaar later was Reijn niet meer met drugs bezig. "Ik was zo obsessief met acteren bezig, dat ik besloot geen enkel verdovend middel meer tot me te nemen: geen drank, geen drugs, alleen nog maar tekst en beweging. En zo geschiedde."

De allerlaatste keer dat de actrice drugs heeft aangeraakt was op haar 21e, toen ze een lijntje cocaïne van een "veel oudere acteur kreeg, voordat hij me in de lift van een theater onhandig probeerde te nemen".