Een groep bekende Nederlanders heeft zondag voor het goede doel een duik genomen in de Hudson-rivier in New York. 

Zij deden mee aan de New Amsterdam City Swim, een evenement waarmee aandacht wordt gevraagd voor de zenuwziekte ALS.

De New Amsterdam City Swim vormde de aftrap van een campagne om geld in te zamelen voor de strijd tegen ALS. Presentator Beau van Erven Dorens, oud-zwemmers Maarten van der Weijden en Pieter van den Hoogenband en radio-dj's Michael Blijleven en Nicky Verhage van Radio Veronica legden de circa 1600 meter zwemmend af, samen met ruim vierhonderd anderen.

"Het was spectaculair", vertelde Van Erven Dorens na de korte zwemtocht in de Amerikaanse metropool aan BuzzE. "Telkens als je boven water komt, zie je die skyline van New York. Echt waanzinnig gaaf. We hadden prachtig weer en iedereen was superenthousiast." Het goede doel gaat hem aan het hart, want Beau heeft zelf ook mensen in zijn omgeving verloren aan ALS.

Heftig

Verhage vond de New Amsterdam City Cwim vooral 'heftig'. "De eerste 200 meter hadden we een flinke stroom tegen", zegt de sidekick van Jeroen van Inkel. "Je moet richting een boei en voor je gevoel komt die niet dichterbij. Je wordt ingehaald en krijgt dat zoute water binnen... Maar op een zeker moment ging de knop om: dit is voor ALS, mensen met ALS kunnen dit niet doen."

Haar collega en geliefde Blijleven kreeg kort na de start last van kramp in zijn kuit, maar ook hij liet zich niet kisten. "Gewoon tanden op elkaar en doortrappelen." Net als Verhage en Van Erven Dorens is de dj trots op de vele duizenden dollars die bij elkaar zijn gesprokkeld. "De teller loopt nog en als we zo doorgaan, halen we de vijf ton", aldus een woordvoerder van de organisatie.

De BN'ers gaan over een paar maanden weer het water in, maar dan een stuk dichter bij huis. Op 6 september wordt namelijk de Amsterdam City Swim gehouden in de grachten van de hoofdstad. Dit jaarlijks terugkerende evenement is het sluitstuk van de campagne. Al het geld dat wordt opgehaald, komt geheel ten goede aan het grootschalige ALS-onderzoek Project MinE.