Het vaderschap heeft Bastiaan Ragas zachter gemaakt. "De kracht van kwetsbaarheid heb ik door mijn kinderen leren kennen. Toen Sem werd geboren overviel me een gevoel van liefde dat ik nog niet eerder had ervaren. Het was een emotioneel ijkpunt, van een heel diep, puur, maar vooral echt gevoel." 

Dat vertelt Ragas in een interview met AD Magazine.

Hij zegt ook dat hij de babyfase ingewikkeld vond. "Dat mijn broer net was overleden had daar ook mee te maken. Dat was zo heftig en intensief dat ik die hele babyfase er niet bij kon hebben."

"Leentje was zes maanden toen Roef doodging, een jaar later werd Fien geboren en weer een jaar later Cato. Ik denk dat mijn onvermogen om met die kleine hummeltjes om te gaan er was omdat ik geen tijd voor mezelf had genomen. Neemt niet weg dat ik kinderen pas vanaf een jaar of drie leuk vind." 

Ragas noemt het idee van vrije opvoeding "achterhaald". "Van slappe ouders krijg je vervelende kinderen. In een restaurant wil ik niet dat mijn kinderen gillen en rennen. Als andere kinderen dat wel doen erger ik me daar enorm aan."

Joggingbroek

Op de vraag of het ouderschap je een spiegel voorhoudt, zegt de theaterproducent: "Alleen maar. Ik word continu met mezelf geconfronteerd. Ik moest laatst even naar een bouwmarkt en nam mijn zoon Sem van 13 mee. Ik had een joggingbroek en een versleten polo aan en liep op mijn klompen. Ik vroeg quasi-grappig aan Sem hoe hij mijn outfit vond en kreeg als antwoord: 'Als ík dat aandoe vind je dat niet goed.'"

"Ik dacht nog, dit is zo'n leuk vaderzoonmoment, de gekke vader met zijn puberzoon. Maar Sem drukte me met de neus op de feiten. Hij wil zelf het liefst elke dag een joggingbroek aan en dat vind ik vreselijk slordig staan. Naar school mag hij dat dus niet. En dat liet hij me op deze manier nog even fijntjes weten."