Liesbeth List heeft veel meegemaakt in haar leven, mooie dingen, maar ook minder mooie dingen. "Maar zwelgen in verdriet? Geen sprake van."

Dat vertelt de zangeres aan het AD.

"Dan word je larmoyant en onuitstaanbaar voor je omgeving en voor jezelf", vervolgt de 73-jarige artieste. "Ik geloof dat je maar één keer leeft. En ik wil nog veel uit dit bestaan halen, denk helemaal niet aan mijn leeftijd en ouderdom."

De zangeres mag de zeventig dan inmiddels gepasseerd zijn, onlangs bracht ze nog een nieuwe plaat, Echo, uit. Hierop staan nummers van Ramses Shaffy. Het is voor het eerst dat List nummers zingt van haar grote vriend, "gek eigenlijk", zegt ze hierover. "Ik stond er nooit bij stil. Ramses was Ramses, die was onovertroffen. Aan hem kom je niet, dacht ik altijd."

Vorig jaar kreeg List de vraag of ze er niks voor voelde om een album te maken met nummers van de in 2009 overleden Shaffy. "Maar ik wilde het alleen op de wijze zoals ik destijds Aznavour , Brel en Theodorakis vertolkte. Stukken die ik naar mij toe kan halen, liederen die ook over mijzelf kunnen gaan."

List zocht een aantal nummers uit en het resultaat is er nu. "Ramses zou hebben gezegd: Prachtig gedaan! Ik ben trots op je!"