Tjitske Reidinga vindt het absoluut niet erg dat ze geen 'controlfreak' is. Geheel in tegenstelling tot het personage dat ze binnenkort in het toneelstuk Terug naar toen zal spelen.

Dat vertelt ze in gesprek met NU.nl.

De actrice speelt binnenkort in het DeLaMar Theater, waar ze de rol heeft van controlfreak Rosalie. "Ik heb niet het gevoel dat ik in het echt zo'n persoon ben", zegt Reidinga. "Dat is echt heerlijk en een groot voordeel, want veel van mijn vrienden zijn dat wel!"

Reidinga is de komende drie jaar de 'leading lady' in het DeLaMar Theater. Dat betekent dat ze de komende drie zomers in een toneelstuk van het theater te zien is. "Ik ben heel erg blij dat ik door mocht gaan. Ik had het ook gehoopt", aldus de actrice.

"Ik wist het zelf al een tijdje, maar dat nu het bekend is gemaakt vind ik fantastisch."

Nog niet klaar

"Ik ben voor mijn gevoel nog niet helemaal klaar hier", vervolgt ze. "Dat is ook het leuke eraan. In de toneelwereld is het DeLaMar Theater een nieuwe plek; ik sta aan het begin van de toneeltraditie van dit theater."

Toch zou de actrice niet het gezicht willen worden van het theater. "Ik wil wel heel graag doorgaan met toneel maken hier, maar ik wil er slechts onderdeel van zijn."

Terug naar toen

In ieder geval is Reidinga onderdeel van de komedie Terug naar toen, die op 21 juni in première gaat. Het stuk gaat over Rosalie die naar een reünie van haar universiteit gaat. Daar ontmoet ze acht mannen, die allemaal verliefd op Rosalie waren. 

De actrice vindt het hartstikke leuk om met acht mannen te werken. "Het was ook helemaal niet wennen voor mij. Ik heb wel eerder met alleen maar mannen gewerkt. Ik voel me ook meer een van hen, one of the guys, zeg maar."

Een van de collega's is René van het Hof, die bij het grote publiek vooral bekend is door zijn rol in Flodder.

"Het is echt bijzonder om met hem te werken. Hij komt toch wel een beetje uit de andere hoek. Hij deed vooral veel commerciële, grote producties", vertelt ze. "Ongelofelijk inspirerend om met hem te werken."

Komedie

Het komt tegenwoordig steeds minder vaak voor dat er pure komedie in de theaters te bewonderen is, zo erkent Reidinga. "En dat is jammer. Niets is fijner dan een paar keer lachen in een theater", vertelt ze. "En het is ook heel moeilijk om te doen, om mensen heel lang aan het lachen te krijgen. Het is niet iets eenvoudigs."

"Het is grappig om te zien dat de sfeer na een grappig theaterstuk heel serieus is, en na een serieus stuk is de sfeer weer heel vrolijk. Ze zijn dus extra streng. Vooral bij het repeteren van Terug naar toen hebben we veel momenten gehad dat er niet vaak gelachen werd."

Kinderen

Momenteel is de actrice nog druk bezig met de try-outs, voordat de voorstelling zondag 21 juni in première gaat. Het is het begin van een drukke periode voor Reidinga, die de komende twee maanden hard moet werken. "Ik vind het helemaal niet jammer om de zomer te missen. Ik mis de zomer namelijk helemaal niet. En ik heb altijd drie weken vrij als mijn kinderen vakantie hebben."

"Mij hoor je dus niet klagen. Ik ga 's avonds pas het toneel op en na de voorstelling kan ik nog op de kade even wat drinken. Op een zomeravond, én in Amsterdam, is dat heerlijk", vervolgt ze. "Natuurlijk zeggen mijn kinderen wel eens: 'mama, kun je niet een avondje vrij zijn?', maar dat maakt iedere werkende ouder wel mee. Het fijne is dat ik elke dag met ze kan avondeten."

"En inmiddels zijn ze er aan gewend. Dit is mijn zoveelste jaar dat ik hier sta, dus ik voel me inmiddels thuis."