Rapper Pepijn Lanen is blij dat hij niet verslavingsgevoelig is. Een jaar of vijf geleden stopte hij met drinken en drugs vanwege stemproblemen. "Ik kon vrij makkelijk met alles breken. Alleen alcohol is lastig."

Dat vertelt Lanen in NRC.

"Drinken zit zo ingebakken in de samenleving. Als je bedankt voor een glaasje, ben je een lul."

De rapper van de Jeugd van Tegenwoordig vertelt dat hij nu niet meer optreedt met een kater en ook niet meer drinkt na een optreden. En hij sport meer. Voor het interview heeft hij ruim een uur getraind in de sportschool en zijn pasgeboren zoontje Blake Bu een flesje gegeven. "Veel kusjes uitgedeeld".

Feest

Dat was vroeger wel anders, vertelt Lanen. "We waren 23 en traden drie, vier keer in een weekend op. We hadden een setje van twintig minuten ingestudeerd. Onze voornaamste zorg was of iedereen zijn tekst wel kon onthouden. Na afloop was het feest."

"En doordeweeks beloonden we onszelf voor al dat harde werk met nog meer drank en drugs en feest." Zaaleigenaren begonnen te klagen. "Als je een zaal uitverkoopt, vindt niemand het erg dat de koelkast achteraf kapot blijkt. Gaat het even minder, dan is gejatte drank ineens een probleem.”

Serieus

Na die periode is de Jeugd van Tegenwoordig zich beter gaan gedragen. Optreden werd werk, met concerten van anderhalf uur voor een paar duizend man publiek. "Dan moet je het wel serieus aanpakken. Je wil een show neerzetten die een must is voor fans die bereid moeten zijn er 55 euro voor neer te tellen."

De rappers willen echter nog steeds niet helemaal nuchter de studio in gaan om daar nummers op te nemen, zo vertelden ze in mei aan De Volkskrant. "Een wolk van drugs is niet nodig, maar helemaal clean is ook weer zo niks."