De plastisch chirurg die de moeder van Kanye West kort voor haar dood opereerde, zegt dat de neef van de rapper verantwoordelijk is voor haar dood. De chirurg wordt als schuldige aangewezen en wil dat West zijn naam zuivert.

Dat zegt de chirurg tegen New York Daily News.

Donda West (rechts op foto) overleed in november 2007 op 58-jarige leeftijd na een liposuctie, buikwandcorrectie en borstverkleining. De plastisch chirurg die de vijfenhalf uur durende operatie uitvoerde, Jan Adams, wijt de dood van zijn patiënt aan de neef van Kanye, geregistreerd verpleegkundige Stephan Scoggins.

Na Donda's operatie nam Scoggins volgens Adams de leiding over de zorg voor Donda. Adams had de familie naar eigen zeggen geadviseerd om zich in een revalidatiecentrum te laten behandelen.

Waarheid

Volgens Adams liet Scoggins Donda een dag na de operatie alleen achter bij vrienden zonder medische achtergrond. Hij negeerde telefoontjes toen Donda's toestand verslechterde. Donda slikte twintig pijnstillers in minder dan 24 uur tijd en stikte uiteindelijk in haar eigen braaksel, zegt de chirurg.

"De meeste mensen die ik spreek, denken dat Donda op de operatietafel overleed. Ze weten niet eens dat ze al een dag thuis was. De waarheid moet boven tafel komen. Als Kanye een man is, dan vertelt hij wat er echt gebeurd is. Maar dat gaat hij waarschijnlijk niet doen", aldus Adams.

De lijkschouwing gaf geen uitsluitsel over de doodsoorzaak, zowel verstikking als pijnmedicatie droegen vermoedelijk bij aan Donda's dood. Adams, die veel kritiek kreeg omdat de operatie te riskant zou zijn geweest vanwege de slechte gezondheid van Donda, viel volgens de lijkschouwer niets te verwijten.