Acteur Dirk Zeelenberg is dinsdagmiddag door de rechtbank van Haarlem beëdigd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). 

Dat betekent dat de Divorce-ster voortaan rechtsgeldige huwelijken mag sluiten. ''Helemaal te gek. Ik ben ontzettend verguld met de benoeming", reageert Zeelenberg op zijn nieuwe bijbaan.

Dirk Zeelenberg leidt al een klein jaar huwelijksceremonies. ''Ik ben ooit begonnen met een bakkersechtpaar dat het leuk vond dat ik ze zou trouwen. Daar heb ik ja op gezegd. Sindsdien heb ik al diverse malen ceremoniële huwelijken gesloten, waarbij echtparen het rechtsgeldige gedeelte voor- of achteraf regelen."

Ter voorbereiding op zijn toespraken houdt de acteur met alle paren een kennismakingsgesprek. ''Ik vraag de bruidsparen ook om afzonderlijk van elkaar twintig vragen te beantwoorden. Daarna sluit ik mezelf twee dagen op om een smaakvolle en humorvolle speech te schrijven."

Buitenland

Naast zijn acteercarrière heeft Zeelenberg een goedgevulde portefeuille van paren die zich door hem in echt willen laten verbinden. En die huwelijken zijn alleen in zijn gemeente Zaanstad met haar mooie trouwlocaties, maar ook in de rest van Nederland en in het buitenland. "Noem me 'flying BABS'. In mijn agenda staan ook huwelijken die ik ga sluiten op Aruba, in Dubai, op Ibiza, in Italië en de Provence in Frankrijk."

De acteur en ondernemer trekt naar zijn werk niet alleen zijn toga aan, want Dirk blijft daarnaast gewoon acteren. ''Ik vind het ontzettend eervol als mensen me vragen en me toelaten tot hun intieme kring van familieleden en goede vrienden."

Spreker

Tegenover NU.nl laat Zeelenberg weten dat hij steeds meer bezig is met zijn nieuwe rol. "Het is echt waanzinnig om te doen. Ook wil ik meer spreken op congressen en dergelijke", vertelt hij enthousiast. "In ieder geval ben ik in te huren."