Jane Fonda denkt dat veel vrouwen die flink aan hun gezicht hebben laten klussen, in het verleden seksueel zijn misbruikt. "Als ik een vrouw zie wier gezicht er uitziet als een masker, denk ik meteen: ik wed dat dat het is'."

Dat zegt de actrice in een interview met The Guardian.

Volgens Fonda (77) is plastische chirurgie vergelijkbaar met jezelf verminken op jongere leeftijd. "Een vrouw die seksueel is misbruikt is, zal sneller de neiging hebben om het te ver te laten komen. Als je jong bent snij je in je armen en als je ouder bent laat je je gezicht verbouwen."

De actrice heeft zelf ook aan haar lichaam laten sleutelen, maar zegt zich bewust te zijn van de gevaren die dat met zich meebrengt. "Het gevaar is dat je zegt: oh, dit ziet er goed uit, laat ik dat dan ook maar gaan doen. Dan wordt het een verslaving."

Media en politie

Fonda zegt dat dertig procent van de vrouwen seksueel misbruikt is op jongere leeftijd en dat die slachtoffers de neiging hebben te ver te gaan. De actrice denkt dat de manier waarop de media en de politie met meldingen van seksueel misbruik omgaan, daarmee te maken heeft.

"We moeten dat veranderen en echte straffen introduceren voor de daders. Het is moeilijk voor mensen om te begrijpen dat je dat heel lang geheim houdt, maar het heeft te maken met schaamte en een schuldgevoel."