Trijntje Oosterhuis liep zondagavond onder massale belangstelling van internationale fans en pers over de rode loper in Wenen voorafgaand aan de officiële openingsceremonie van het Eurovisiesongfestival. Ze droeg dit keer een simpele, zwarte jurk.

De Nederlandse zangeres mocht als een van de eersten over het 135 meter lange tapijt. "Wat geweldig is dit! Ik ga nooit over rode lopers en kijk nou waar ik nu sta", zei ze.

Voor het stadhuis van de Oostenrijkse hoofdstad trokken de veertig deelnemende acts over de loper. Vooruitgegaan door de winnares van vorig jaar, Conchita Wurst. Zij werd gevolgd door de Deense en Nederlandse delegatie.

Oosterhuis maakte haar entree in een simpele, klassieke zwarte jurk. Ze liep samen met haar man (met subtiele oranje stropdas), achtergrondzangeressen, stylist en de rest van haar gevolg richting het Rathaus voor de ontvangst door de burgemeester van Wenen.

Jurk

De kleding van Oosterhuis is sinds haar eerste verschijning in Wenen een veelbesproken onderwerp. De zangeres kreeg veel kritiek op de jurk die ze maandag droeg tijdens haar eerste songfestivalrepetitie, vanwege het diepe decolleté.

Vrijdag stond ze in een jurk met een minder diep uitgesneden decolleté op het podium in de Wiener Stadthalle. De grote vraag blijft in welke jurk ze dinsdagavond het toneel betreedt tijdens de eerste halve finale van de zestigste editie van het Eurovisiesongfestival.

Daarover is nog geen definitieve knoop doorgehakt, liet ze weten. "Dat gebeurt morgen. Ik moet een keer een keuze maken."

Muziek

Ook langs de loper was de internationale pers vooral geïnteresseerd in de kledingkeuze van de Nederlandse inzending. Oosterhuis moest er wel om lachen, "maar het is toch fijn als het straks weer over de muziek gaat".

Ze liet weten nog steeds heel erg te genieten van haar aanwezigheid op het Europese liedjesfestival. "De eerste dagen hadden we nog wel wat tijd voor sightseeing, maar nu zijn we dag en nacht in touw met repetities, interviews, voorbereidingen. Ik hoop nog wat progressie te maken met de twee repetities die nog op het schema staan voordat het dinsdagavond echt zover is."