DEN HAAG - Connie Breukhoven, alias de voormalige zangeres Vanessa, mag in haar cosmetische kliniek New Fill Center in Den Haag haar nieuwe haargroeimiddel New Hair door artsen laten voorschrijven.

Volgens de inspectiedienst is de lucht geklaard, maar houdt de dienst een vinger aan de pols. Zo meldt een woordvoerder van de inspectie woensdag.

Vorige week gingen bij de inspectiedienst de alarmbellen rinkelen toen bleek dat New Fill Center reclame maakte met een haargroeimiddel waarin het ongeregistreerde medicijn finasterine is verwerkt.

De inspectiedienst verzocht Breukhoven afgelopen vrijdag in een fax nadrukkelijk te stoppen met het gebruik van het haargroeimiddel en vroeg haar om opheldering. Die heeft de inspectiedienst woensdag gekregen, aldus de woordvoerder.

Levensgevaarlijk

Op de bijsluiter van het medicijn finasterine, dat is bedoeld bij prostaatproblemen, staat dat het levensgevaarlijk is voor vrouwen.

Zwangere vrouwen mogen het niet eens aanraken, weet de woordvoerder. Bovendien is het in Nederland verboden reclame te maken voor geneesmiddelen.

Connie Breukhoven is erg blij met de goedkeuring van de inspectiedienst.

"Het is waanzinnig! Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht, want we denken er heel lang over na als we met zoiets spectaculairs naar buiten komen", zei ze woensdagavond.

Het middel lijkt een gat in de markt: "We hebben al ontzettend veel reacties gehad." Volgens Breukhoven is het nooit haar bedoeling geweest reclame te maken voor New Hair.

"Ik heb gewoon in een artikel uitgelegd wat we gingen doen. Het is jammer dat zoiets dan een eigen leven gaat leiden."

Het haarmiddel wordt volgens Breukhoven in de kliniek onder behandeling van een arts voorgeschreven. Het middel is uitsluitend bestemd voor mannen.

Breukhoven gaf toe dat ze er zelf eerst ook mee experimenteerde, maar daar zou ze nu mee zijn gestopt, zei de woordvoerder. De inspectiedienst is blij dat er op deze klinische wijze mee wordt omgegaan.

,,Als mensen onder ziekenhuisbehandeling hun haar willen laten groeien, mag dat. Als het goed is, gaat het groeien." De dienst blijft echter van mening dat ze niet onterecht is aangeslagen op de advertentie.

"We maakten ons terecht zorgen en houden streng de vinger aan de pols.

Breukhoven zal bovendien het haargroeimiddel niet op de markt brengen. Zo zag het er volgens de inspectie vorige week wel naar uit.

/ACHTERKLAP'Vanessa overtreedt wet met haargroeimiddel'