Halina Reijn vond moederdag dit jaar confronterend. De actrice schrijft dat in haar column in de Belgische krant De Morgen, die dat weekeinde in het teken stond van de bewust kinderloze vrouw. 

"Niet eerder raakte ik zo doordrongen van het feit dat iedereen om mij heen die niet kampt met hetzelfde probleem van ongewild kinder- en partnerloos zijn, denkt dat ik mijn situatie over mezelf heb afgeroepen", schrijft de 39-jarige toneelster. 

Foute mannen

Reijn krijgt vaak te horen dat ze geen partner heeft, omdat ze te zelfstandig zou zijn, te kieskeurig zou zijn of op foute mannen zou vallen. "Het feit dat ik het heel graag wil, maar dat het niet lukt, en dat ik daar waanzinnig verdrietig om ben, is blijkbaar niet geloofwaardig."

De brunette heeft haar singlestatus nooit onder stoelen of banken gestoken en heeft al vaak in interviews gezegd graag een man te willen.

Kinderen

Reijn heeft tegenstrijdige gevoelens over haar kinderloosheid. Enerzijds mist ze intimiteit, 'en daar mag best een traan om worden gelaten'. "Anderzijds hebben we juist door die kinderloosheid meer ruimte om te creëren en te zorgen voor anderen, en kunnen we ons leven geven aan de kunst, de politiek, het zakenleven of waar we dan ook goed in zijn."

De actrice vindt het tijd voor een nieuw narratief. "De optie om je leven te geven aan je talent, of aan anderen dan je eigen baby's, is prachtig, waardig en romantisch."