Twee slachtoffers van Michael Jackson hopen een rechtbank in Los Angeles komende week ervan te overtuigen dat ze zijn misbruikt door de King of Pop. 

De rechter heeft dinsdag een hoorzitting gepland met de slachtoffers, waarna hij moet besluiten of ze een rechtszaak voor schadevergoeding kunnen doorzetten. Dat meldt de New York Post.

De mannen in kwestie zijn Wade Robson (32) en James Safechuck (36). Robson is een Australische choreograaf die werkte met Britney Spears en Justin Timberlake. Safechuck speelde in 1987 met Jackson in een reclamespotje voor Pepsi.

Volgens de krant moeten beiden een juridische horde nemen, want ze spanden hun zaken pas in 2013 en 2014 aan, waarmee ze de wettelijke termijn van een jaar ruim hebben overschreden. Jackson overleed in 2009.

Zwijggeld

Als het tot een rechtszaak komt, kunnen de slachtoffers profiteren van bewijsmateriaal dat werd uitgesloten tijdens eerdere strafzaken, waaronder de hoogte van het zwijggeld dat Jackson betaalde aan de jongens en hun familie.

Volgens advocaten zou Michael Jackson meer dan 200 miljoen dollar (182,3 miljoen euro) aan zwijggeld hebben uitgekeerd aan ongeveer twintig slachtoffers. De vader van Safechuck zou 1 miljoen dollar (900.000 euro) hebben gekregen.

Volgens zijn advocaat is Safechuck meer dan honderd keer misbruikt. Jackson zou zelfs een geheime bruiloft hebben georganiseerd waarin hij James Safechuck een trouwring gaf en een trouwakte optekende.

Ontkenning

In 2005 getuigde Robson nog voor de King of Pop in een rechtszaak en verklaarde nooit te zijn misbruikt, hoewel hij destijds wel toegaf in hetzelfde bed met Jackson te hebben gelegen. Nu hij zelf kinderen heeft, wil hij schoon schip met zijn verleden maken. "Ik heb 22 jaar in ontkenning geleefd", zegt Robson nu.

Advocaten van de familie Jackson hebben meerder malen gezegd dat de verse aantijgingen onjuist zijn.