Zangers Thomas Acda en Paul de Munnik hebben vrijdag een lintje gekregen. Ze mogen zich voortaan ridder in de orde van Oranje-Nassau noemen.

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) reikte de onderscheiding uit in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. "Nee, ik ben niet 'de gangmaker op het verkeerde feest', ik heb namelijk een heel goede reden om onuitgenodigd op jullie feest te komen", zei de minister.

Acda en De Munnik begonnen vrijdagavond aan de laatste optredens uit hun bestaan als duo. Ze spelen ook zaterdag, zondag en maandag in Carré, daarna valt het doek. Acda en De Munnik hadden vorig jaar aangekondigd dat ze uit elkaar gaan.

Het duo leerde elkaar in 1989 kennen op de Kleinkunstacademie in Amsterdam. In 1995 braken ze door met het theaterprogramma Zwerf'On. Het lied Niet of Nooit Geweest uit 1998 bereikte de tweede plaats van de hitlijsten.

Top 2000

Het Regent Zonnestralen staat steevast bij de beste 100 liedjes in de Radio 2 Top 2000. Volgens hun management hebben Acda en De Munnik in totaal ongeveer twee miljoen albums verkocht.

Acda en De Munnik werkten ook samen met de groep Van Dik Hout. Samen vormden ze de band De Poema's. Hun nummer Zij maakt het verschil uit 2001 bereikte de eerste plaats van de Top 40. Mijn Houten Hart was twee jaar eerder ook een hit.

Zilveren Harp

Het duo won in 1997 een Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs. De hoofdprijs, de Gouden Harp, kregen ze in 2002. Verder wonnen ze in 1999 twee Edisons, voor het album Naar Huis en als beste Nederlandse popgroep. Acda zelf kreeg aan het begin van zijn carrière, in 1993, De Belofte, een tweejaarlijkse prijs voor theatertalenten.

"Jullie liedjes lieten ons lachen en huilen, tevreden zijn en twijfelen. Dromen en met twee benen op de grond staan. Die mix maakte jullie onverslaanbaar", zei minister Bussemaker vrijdag.

Acda is behalve zanger ook acteur. Hij speelde in de voetbalfilms All Stars (1997) en het vervolg Old Stars (2011). Ook was hij te zien in de televisieseries All Stars, Penoza en Flikken Maastricht en in de film Alles is liefde. Voor zijn rol in die laatste film won hij in 2008 een Rembrandt Award voor beste acteur.