AMSTERDAM - Popdiva Madonna heeft op haar concert in Parijs een cover van John Lennons hit Imagine gezongen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het gijzelingsdrama op een school in het Zuid-Russische Beslan.

Midden in haar vierde uitverkochte show op rij in Parijs vroeg Madonna het publiek een moment na te denken over wat er zich in Beslan had afgespeeld en daarnaast te denken aan de tekst van Imagine. Op een groot videoscherm achterop het podium waren beelden te zien van kinderen in tijden van oorlog.

Mandela

Ook ex-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika heeft maandag via de stichting die zijn naam draagt zijn ontzetting geuit over "de onmenselijke en barbaarse" moord op de zeker 350 mensen, van wie bijna de helft kinderen, in Beslan. "Het slachtofferen van en de moord op onschuldige kinderen kunnen in geen geval worden gerechtvaardigd en zeker niet met politieke motieven", luidde een verklaring van de Nelson Mandela Stichting in Johannesburg. "We roepen de wereld en in het bijzonder alle vredelievende mensen op om deze daad ten zeerste te veroordelen."

Mandela, icoon van de jarenlange strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika, is sinds het aflopen van zijn ambtstermijn in 1999 voorvechter van de rechten van kinderen. Zijn opvolger als president van Zuid-Afrika, Thabo Mbeki, betuigde zaterdag al zijn oprechte deelneming met het Russische volk.