Racisme is onnozel, achterhaald en dom, zo stelt Kanye West. Wel erkent de rapper dat racisme nog steeds een probleem is. 

Dat zei Kanye West in een interview met het Franse Clique TV.

"Racisme is een achterhaald concept", zo sprak hij. "Het is een onnozel idee dat mensen oppikken in een poging te scheiden, vervreemden of wat dan ook aan te wijzen", aldus West. "Het is dom", zegt de rapper als het onderwerp ter sprake komt. Maar dat betekent volgens hem niet dat racisme geen probleem is. 

'Nikker' 

"Het doet pijn als we dat woord horen", vertelt hij over het gebruik van het woord 'nikker' door blanken. "We zijn een generatie die sterke herinneringen heeft aan de tijd dat we serieus werden achtergesteld."

Wel is het relevant in welke context het woord wordt gebruikt: "Als je rapt is dat binnen een context. Net als dat je iemand in de boksring een klap geeft of daar buiten."

Bekijk het interview
Bekijk het interview

Jongere generaties

West hoopt dat jongere generaties opgroeien met minder gevoeligheid over gebruik van bepaalde termen en iconen. "Zij ervaren de negatieve effecten een stuk minder. Ik heb een missie om deze termen, deze stereotypes en het beeldwerk af te breken. Bij mijn Yeezus-tour heb ik bijvoorbeeld een vlag van de Geconfedereerde Staten op mijn jas. Wat als ik dit logo dat ooit tegen me werd gebruikt draag?"

De rapper wil daarmee dat mensen meer naar de inhoud kijken. "Mensen raken gefixeerd op het beeld en hebben de neiging de vinger te wijzen zonder naar de intentie en inhoud te kijken."