De koninklijke familie poseert maandag in het Oostenrijkse Lech voor de jaarlijkse fotosessie voor de internationale pers. 

De media spreken ieder jaar met de koninklijke familie af hen tijdens het verblijf in Lech met rust te zullen laten, in ruil voor het poseren en een paar korte afdalingen van de prinsesjes.

Journalisten van De Telegraaf zijn niet uitgenodigd voor de traditionele fotosessie. Zaterdag plaatste de krant op de voorpagina een actuele foto van prinses Beatrix op de ski's.

''Dat is een schending van de persoonlijke levenssfeer van de prinses'' aldus een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zaterdagavond.

Mediacode

Nederland kent een mediacode die voorziet in fotosessies met de koninklijke familie, die in principe twee keer per jaar plaatsvinden. Afspraak is dat de media in ruil daarvoor de Oranjes in hun privétijd zo veel mogelijk met rust laten.

De Telegraaf verdedigt zich maandag in een commentaar in de krant. De foto's zouden een "warm eerbetoon" zijn.

De krant spreekt van een ''onschuldige publicatie, in de context geplaatst dat ook haar moeder destijds op hoge leeftijd even sportief was. Die mag en kan niet anders worden gezien dan als een warm eerbetoon aan de voormalige vorstin. Zij is, net als haar moeder, een voorbeeld voor haar generatie."

Video: Koning moedigt dochters aan te lachen bij fotosessie