Keith Bakker heeft een nieuwe missie in zijn leven. De veroordeelde verslavingsgoeroe wil mannen gaan motiveren een 'beter mens' te worden. 

Dat schrijft Trouw vrijdag op basis van een bericht op zijn weblog.

De 54-jarige Bakker werd in april 2012 tot vijf jaar cel veroordeeld wegens seksueel misbruik van zeven meisjes en jonge vrouwen die in zijn kliniek hulp zochten voor hun eetstoornis.

In april wil Bakker beginnen met het geven van seminars voor mensen die, net als hij, 'gefaald' hebben. Hij focust zich daarbij vooral op mannen. "Ik wil mannen motiveren om voor succes te gaan", legt hij uit.

Bakker, vooral bekend van de tv-programma's Van etter tot engel (2006) en Family matters (2008 en 2009), zegt in zijn blog afstand te doen van de gezondheidszorg. "Als je op zoek bent naar medische zorg, dan kan ik je niet helpen. Als je psychiatrische of psychologische hulp zoekt, klop dan aan bij een professional", geeft hij aan. Wel is hij beschikbaar voor mannen die zijn hulp kunnen gebruiken.

Beroepsverbod

De Amsterdamse rechter veroordeelde Bakker, naar eigen zeggen zelf verslaafd geweest aan drank, drugs en seks, in 2012 niet alleen tot een meerjarige celstraf, hij mocht zich tien jaar lang niet inlaten met hulpverlening in de gezondheidszorg of maatschappelijke zorg.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet volgens Trouw echter geen reden om het seminar van Bakker, die momenteel voorwaardelijk vrij is, te verbieden. Er is over zijn plannen om als motivator op te treden voor andere verslaafde mannen gesproken. Het OM vindt de werkzaamheden niet strijdig met zijn beroepsverbod, wel zal er strak toezicht gehouden worden door het OM en reclassering.

Bakker zegt verder in zijn weblog dat hij zijn ervaringen op heeft geschreven en dat er 'op een veilig plaats' een manuscript klaarligt voor een boek. "Ik ben er zeker van dat als het gepubliceerd wordt, het veel verheldert over wie ik ben en welke keuzes ik in het leven gemaakt heb." Wanneer het boek gepubliceerd zal worden, weet hij nog niet. "Ooit zal ik mijn memoires publiceren, maar nu nog niet."