DEN HAAG - Connie Breukhoven, alias de voormalige zangeres Vanessa, overtreedt de wet met haar nieuwe haargroeimiddel New Hair. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg zaterdag.

Volgens woordvoerder R. Salet is het middel dat Breukhoven in haar cosmetische kliniek
New Fill Center

De inspectiedienst verzocht Vanessa vrijdag in een fax nadrukkelijk te stoppen met het gebruik van het middel. Bovendien is het in Nederland verboden reclame te maken voor geneesmiddelen.

Prostaatproblemen

Het gaat volgens de woordvoerder om een medicijn dat oorspronkelijk bedoeld is voor prostaatproblemen, met als bijwerking haargroei. In de Verenigde Staten is de werkzame stof ervan, finasteride, volgens Salet verwerkt in een afgezwakte vorm tot het haargroeimiddel Propecia. Dat is nadrukkelijk bestemd voor mannen, zo luidt het advies van de fabrikant.

Het middel is uitermate slecht voor (zwangere) vrouwen en kinderen, waarschuwt Salet. Hoewel Vanessa zich in eerste instantie richt op de kalende mannen, zou ze er zelf ook mee experimenteren. "Vanessa zegt dat ze het zelf al een jaar gebruikt, dat lijkt me niet echt gezond."

Proces-verbaal

De inspectiedienst hoopt dat Breukhoven tot inkeer komt en gehoor geeft aan de oproep. "Als dat niet gebeurt, zullen we een proces-verbaal opmaken", zegt Salet. Verder heeft de dienst het recht de middelen in beslag te nemen.

Connie Breukhoven vindt het onacceptabel dat ze wegens het haargroeimiddel een draai om de oren krijgt, zei ze zaterdagmiddag op Radio 1. Ze wijst erop dat het middel nooit voor vrouwen is bedoeld. Ze is ook niet van plan een vrouw in haar kliniek met het middel te behandelen. Breukhoven erkende dat ze zelf wel "zo dom is geweest" de pil te gebruiken.