Acteurs Benedict Cumberbatch en Stephen Fry hebben de Britse prins William en zijn vrouw Kate Middleton geëist dat ze gratie verlenen aan 49.000 homoseksuelen.

De twee acteurs hebben dit weekend een open brief geschreven, die in The Guardian staat.

De Oscargenomineerde acteur speelde de rol van Alan Turing in The Imitation Game. Turing was in de Tweede Wereldoorlog een briljante codebreker, die vervolgens door de Britse autoriteiten vervolgd werd omdat hij homoseksueel was.

De Britse koningin Elizabeth heeft de wiskundige postuum gratie verleend, maar Cumberbatch is van mening dat dat lang niet genoeg is. "De wetgeving van het Verenigd Koninkrijk heeft duizenden levens van homoseksuelen onmogelijk gemaakt", staat er in de brief. 

15.000

Ze eisen dat prins William, zijn vrouw Kate Middleton en andere "jonge leiders van vandaag" dat ze 49.000 homoseksuelen, waaronder 15.000 nog in leven zijn, alsnog gratie verlenen. Een woordvoerder van de koninklijke familie heeft laten weten dat het niet zal reageren, aangezien het "een onderwerp voor de politiek is."

De brief is ondertekend door onder andere het nichtje van Turing, regisseur Morten Tyldum, Stephen Fry en activist Peter Tatchell.