Jarenlang was Bill Cosby geliefd bij een enorm publiek. De komiek maakte televisieseries en theatershows en was de favoriete acteur van veel Amerikanen. Tot er steeds meer verhalen naar buiten kwamen dat de komiek verschillende vrouwen seksueel heeft misbruikt.

Cosby kreeg in 1965 als eerste Afro-Amerikaan een grote rol in een dramatische televisieserie: I Spy. Wereldberoemd werd hij echter pas twintig jaar later, toen hij met The Cosby Show de hoogst scorende sitcom ooit maakte. Acht seizoenen lang speelde de acteur dokter Huxtable. In 1992 kwam de show tot een einde.

Jarenlang maakte de komiek tv-series en theatershows, maar het succes dat hij behaalde met The Cosby Show evenaarde hij nooit. Lange tijd leek het alsof Cosby in de vergetelheid zou raken, tot in 2005 het eerste vermeende slachtoffer van de acteur naar voren stapte.

In de jaren daarna volgden nog zeker twintig vrouwen haar voorbeeld. Een overzicht van de vrouwen die hun verhaal deden over de seksuele intimidatie door Cosby:

Andrea Constand

Andrea Constand leert in november 2002 Bill Cosby kennen. De basketbalster ziet de komiek als haar mentor en ziet er geen gevaar in om in januari 2004 bij Cosby thuis langs te gaan. Daar wordt ze naar eigen zeggen door de acteur gedrogeerd met kalmeringspillen, waarna Cosby haar borsten en vagina aanraakt. Een jaar later, in januari 2005, doet ze haar verhaal bij de Canadese politie.

In een rechtszaak die ze aanspant tegen de komiek noemt ze dertien andere, anonieme, slachtoffers van Cosby. Uiteindelijk komt de zaak niet voor de rechter: de basketbalster sluit een overeenkomst met Cosby en zijn advocaten. Onduidelijk is wat er is afgesproken.

Tamara Green

In februari 2005 zit advocate Tamara Green in de Amerikaanse Today Show waar ze vertelt in de jaren 70 gedrogeerd en seksueel misbruikt te zijn door Bill Cosby. Volgens Green gaf de komiek haar een paar pillen, waarna hij haar begon aan te raken en haar kleren uittrok.

Achteraf zou de advocate 200 dollar op haar nachtkastje hebben gevonden. De advocaten van Cosby ontkennen in alle toonaarden dat de acteur Green kent. Later blijkt Green één van de dertien anonieme slachtoffers te zijn die Constand noemde in haar rechtszaak.

Beth Ferrier

Midden jaren 80 ontmoet Beth Ferrier Bill Cosby, waarna ze een relatie met hem krijgt. Die relatie eindigt abrupt als Ferrier wakker wordt in een auto en geen idee heeft waar ze is. Volgens de vrouw heeft Cosby pillen in haar koffie gestopt, waarna hij haar uitkleedde en misbruikte.

Barbara Bowman

"Cosby gooide me op bed, duwde zijn arm op mijn nek en probeerde mijn kleren en die van zichzelf te verwijderen. Ik weet nog hoe hij met zijn riem speelde. Ik schreeuwde en huilde omdat ik wilde dat 'ie stopte", vertelt slachtoffer Barbara Bowman in een interview met een tijdschrift in juni 2006 over haar tijd met Cosby in de jaren 80.

De actrice zegt haar verhaal eerder niet gedaan te hebben omdat ze dacht dat niemand haar zou geloven. "Hij was een invloedrijke man. Hij was net de president."

Joan Tarshis

Joan Tarshis doet in november 2014 haar verhaal: 45 jaar na het voorval. In 1969, als Tarshis 19 jaar oud is, wordt ze gevraagd Cosby te helpen met het bedenken van verhalen voor The Cosby Show.

"Hij gaf me een drankje en we spraken over ideeën voor de show. Het eerstvolgende wat ik me daarna herinner is dat ik op zijn bank zat en hij mijn kleren uittrok. Ik dacht dat het slim zou zijn om te zeggen dat ik een infectie had, dat hij dan wel zou ophouden omdat hij het niet ook wilde krijgen en zijn vrouw er achter zou komen. Toen besloot hij me op een andere plek aan te raken. Het maakte me ziek dat ik fan was van de man die me nu verkrachtte. Natuurlijk vertelde ik het aan niemand."

Linda Joy Traitz

Een voormalig serveerster van het café van Cosby stapt op 17 november 2014 naar voren als slachtoffer van de acteur. Begin jaren 70 wordt ze door de acteur naar huis gereden na een avond gewerkt te hebben. Tijdens de rit blijft Cosby volgens Traitz drugs aanbieden om "te kalmeren". Als ze weigert wordt hij volgens Traitz gewelddadig, maar uiteindelijk gebeurt er niets.

Janice Dickinson

Het bekendste slachtoffer van Bill Cosby is voormalig supermodel Janice Dickinson. In november 2014 doet ook zij haar verhaal. Cosby zou in 1982 het model hebben gedrogeerd en vervolgens hebben verkracht. "Voor ik de volgende ochtend wakker werd is het laatste wat ik me herinner dat ik Bill Cosby in een geruite badjas zag staan, dat hij die uittrok en op mij ging liggen. En ik herinner me veel pijn."

Het topmodel vertelt dat ze in 2002 ook al eens haar verhaal wilde doen in haar eigen boek, maar dat dit haar destijds is afgeraden. 

In mei 2015 besluit Dickinson een aanklacht in te dienen tegen Cosby. Het model eist een niet nader gespecificeerde schadevergoeding voor reputatieschade.

Louisa Moritz

Voorafgaand aan een optreden bij de talkshow van Johnny Carson in 1971 ontmoet Louisa Moritz Bill Cosby. De acteur bezoekt de kleedkamer van de actrice en lijkt in eerste instantie een praatje te willen maken. "Tot hij zijn penis uit zijn broek haalde en die langs mijn gezicht haalde. Vervolgens duwde hij hem in mijn mond, waarna hij wegliep en zei dat ik niets mocht zeggen."

Carla Ferrigno

De vrouw en manager van acteur Lou Ferrigno meldt zich ook in november 2014 als slachtoffer van de acteur. Cosby zou haar in 1967 hebben vastgegrepen en ruw hebben gezoend, waarna Carla de opmerking maakt dat ze "nog nooit eerder met een donkere man heeft gezoend en dat het niet zo anders is".

Cosby is vervolgens woedend en in de war, waardoor Carla de kans krijgt weg te rennen.

Therese Serignese

Op 19-jarige leeftijd wordt Therese Serignese door Cosby backstage gevraagd na een show in Las Vegas in 1976. Daar krijgt ze twee pillen van de komiek. "Daarna weet ik nog dat ik sterk het gevoel had dat ik gedrogeerd was en dat ik opstond zonder kleren aan. Toen ik achter me keek was daar Bill Cosby, die seks met me aan het hebben was."

Kristina Ruelhi

In 1965 doet Cosby volgens Kristina Ruehli pillen in haar drankje, waarna ze even een moment mist. Als ze bijkomt hangt de komiek boven haar, met zijn geslachtsdeel uit zijn broek. Ruelhi deed haar verhaal eerder alleen aan haar echtgenoot, die haar aanmoedigde anoniem te getuigen in de zaak van Constand.

Renita Chaney Hill

In de jaren 80 krijgt model Renita Chaney Hill een relatie met Bill Cosby die vier jaar lang duurt, maar waarin ze het regelmatig uitmaken. Hill is slechts 15 jaar oud als de relatie begint.

In de tijd dat ze een relatie heeft met de acteur herinnert ze zich vaak amper iets van avonden die ze met hem doorbrengt. "Ik weet alleen dat iedere keer als ik een drankje van hem kreeg ik de volgende ochtend wakker werd en me niets kon herinneren van de avond."

Angela Leslie

Model Angela Leslie vertelt in november 2014 dat ze in 1992 door de acteur gevraagd werd met hem te ontmoeten om te praten over haar acteercarrière. Aangekomen in het huis van Cosby biedt hij haar een drankje aan, dat ze weigert.

Als ze terugkomt van de wc ligt Cosby naakt op bed, waarna hij zijn naakte lichaam tegen het model aanduwt en haar seksuele handelingen laat verrichten. Leslie denkt dat het haar uiteindelijk heeft geholpen dat ze het drankje weigerde: de acteur is haar al snel zat en duwt haar zijn huis uit.

Victoria Valentino

Voormalig Playmate Victoria Valentino doet in november 2014 haar verhaal: in 1970 gaat ze samen met een vriendin eten met de acteur. Tijdens het diner drogeert de acteur de twee vrouwen en verplicht Valentino tot seksuele handelingen.

Dat het model niet eerder naar voren is gestapt is volgens haar logisch. "In die tijd was het altijd het slachtoffer dat uiteindelijk als schuldige werd aangewezen."

Jewel Allison

Eind jaren 80 wordt model Jewel Allison door Cosby gedrogeerd en misbruikt. Volgens het model zaten er drugs in haar glas wijn. "Ik keek naar mezelf in de spiegel en weet nog dat ik dacht: ik zie er niet goed uit. Mijn ogen gingen alle kanten op."

Het model moest de penis van de komiek aanraken, waarna ze zijn huis mocht verlaten. "Hij draaide me ineens om en zei: laten we jou maar naar huis brengen", waarna Allison naar eigen zeggen door een taxi thuis werd gebracht.

Judy Huth

Op 15-jarige leeftijd wordt Judy Huth door Cosby meegenomen naar de Playboy Mansion van Hugh Hefner. De vrouw zegt te hebben moeten liegen over haar leeftijd, waarna ze met de komiek mee naar binnen mocht.

Nadat ze het toilet verlaat van één van de slaapkamers in de woning, vraagt Cosby haar te gaan zitten op het bed. "Hij probeerde daarna haar hand in zijn broek te krijgen, waarna hij zichzelf bevredigde met haar hand", valt te lezen in een aanklacht.

Huth is daarmee het eerste vermeende slachtoffer in jaren die de politie er bij haalt. Ze klaagt de acteur aan voor 'psychologische schade en mentale marteling'. Later blijkt dat de aanklacht voor niets is geweest: de zaak is verjaard.

Helen Hayes

Helen Hayes is naar eigen zeggen door de acteur aangevallen tijdens een feest op een strand in Californië in 1974. "Ineens stond hij achter me, reikte over mijn schouder en pakte mijn rechterborst vast. Ik stond compleet perplex."

Chelan

Een blauwe pil en een glas amaretto maakten Chelan in 1986 tot het zoveelste slachtoffer van Cosby. De vrouw meent te zijn gedrogeerd door de komiek, waarna hij haar borsten aanraakt. Dertien tot zestien uur later wordt Chelan wakker. "Papa zegt wakker worden", zou de komiek gezegd hebben, waarna hij haar 1.500 dollar gaf om "iets moois te kopen".

Beverly Johnson

Model Beverly Johnson wordt midden jaren 80 gedrogeerd met een cappuccino. Vlak voor ze haar bewustzijn verliest, noemt ze Cosby een 'motherfucker' - wat hem volgens Johnson zo kwaad maakt dat hij haar zijn huis uitsleurt en haar in een taxi stopt.

Choe Goins

In 2008 wordt model Chloe Goins een van de meest recente slachtoffers van Cosby. Tijdens een feestje in de Playboy Mansion krijgt ze een drankje van hem aangeboden waarna ze zich niets meer kan herinneren.

Enkele uren later wordt ze wakker terwijl Cosby aan haar tenen likt terwijl hij zichzelf betast.

Lisa

De toen 21-jarige Lisa ontmoet Bill Cosby in 1988, via het modellenbureau waar ze bij aangesloten is. Tijdens de eerste ontmoeting is de komiek volgens het model een echte heer. "Mijn moeder vertrouwde hem dan ook volledig."

De tweede ontmoeting loopt anders: Cosby vraagt Lisa naar zijn hotelkamer te komen om haar acteerkunsten te tonen. Na het drinken van een drankje voelt Lisa zich draaierig, waarna ze met Cosby op de bank gaat zitten. "Het laatste wat ik me herinner is dat hij door mijn haren ging met zijn hand."

Kathy McKee

Actrice Kathy Mckee doet in december 2014 haar verhaal. Begin jaren 70 is de actrice goede vrienden met Cosby en besluit hem wat te eten te brengen bij zijn hotelkamer. Daar aangekomen lijkt Cosby een "totaal ander mens". De acteur zou meteen haar kleren hebben uitgetrokken en haar hebben verkracht.

Linda Kirkpatrick

Lisa Kirkpatrick accepteert in de jaren 80 een drankje van Cosby, waarna ze zich niets meer herinnert tot het moment dat ze wakker wordt en de acteur bovenop haar ligt. Cosby biedt een dag later zijn excuses aan, waarna hij opnieuw probeert haar seksueel te misbruiken.

Lynn Neal

Cosby vraagt midden jaren 80 aan Lynn Neal om zijn show te bezoeken. Daar aangekomen krijgt de vrouw alleen drankjes aangeboden en weigert de komiek haar te laten eten. Na afloop van de show voelt Neal zich "draaierig en in de war", waarna Cosby haar meeneemt naar zijn kleedkamer en haar verkracht. "Ik dacht dat hij een vriend was. Hij heeft mijn vertrouwen geschaad."

Kacey

In 1996 werkt een vrouw die zich Kacey noemt voor een talentenbureau waar Cosby ook bij zit. De vrouw vertelt een vriendschappelijke band te hebben gehad met de acteur. "Hij was een beetje als een favoriete oom." Samen met haar kinderen en collega's gaat ze regelmatig met Cosby uit eten, maar tijdens een één-op-één-ontmoeting gaat het fout.

Cosby staat er volgens Kacey op dat ze een "grote witte pil" slikt om rustiger te worden. Daarna herinnert ze zich niets meer, tot ze de volgende ochtend wakker wordt naast een naakte Cosby.

Cindra Ladd

Op 21-jarige leeftijd, in 1969, ontmoet Cindra Ladd de 32-jarige Bill Cosby wanneer ze werkzaam is voor een filmproducent. Samen met de komiek gaat ze op een avond naar de film, waarbij Ladd klaagt over hoofdpijn. Cosby biedt haar een pil aan, waarna ze zich niets meer kan herinneren van de avond.

"Ik herinner me dat ik de volgende ochtend naakt wakker werd in het appartement van een vriend van hem en dat Cosby in een witte badjas rondliep alsof er niets aan de hand was. Het was duidelijk dat hij seks met me had gehad. Ik was geschokt en schaamde me."

Helen Gumpel

In 1987 ontmoet model en actrice Helen Gumpel de komiek als ze in een aflevering van The Cosby Show mag verschijnen. Op de set maakt Cosby seksuele opmerkingen en raakt haar aan, maar uiteindelijk komt het niet verder.

Een jaar later, in 1988, wordt Gumpel gevraagd auditie te doen voor een andere aflevering. Aangekomen op de set wordt ze naar de kleedkamer van Cosby gebracht waar ze een drankje krijgt aangeboden. Cosby drukt zijn kruis in het gezicht van de actrice, maar tot verdere seksuele handelingen komt het niet.

Linda Brown

Voormalig model Linda Brown stapt in februari 2015 naar voren als slachtoffer van de komiek. Brown werd naar eigen zeggen op 21-jarige leeftijd, in 1969, naar een hotelkamer gelokt door Cosby. Na het nuttigen van een drankje wordt het model naakt wakker op bed, terwijl de komiek haar verkracht.

"Ik voel me vies, beschaamd en in verlegenheid gebracht. Ik kies ervoor mezelf uit te spreken omdat ik wil dat mensen weten wie Bill Cosby echt is. Als je hem vertrouwt, ben je ook door hem in de maling genomen."

Lise-Lotte Lublin

Lise-Lotte Lublin ontmoet Bill Cosby in 1989, na een gesprek gaat ze met de acteur mee naar zijn hotelkamer. Wat er precies in die kamer is gebeurd weet Lublin niet meer, ze wordt de volgende dag wakker in haar eigen bed.

Heidi Thomas

Heidi Thomas meldt zich eind februari 2015 als slachtoffer van Cosby. De toen 24-jarige actrice hoopte acteerlessen van de komiek te krijgen, toen ze bij hem thuis werd uitgenodigd.

Cosby zegt dat Thomas best 'wat losser' mag spelen, als hij haar een drankje geeft. Het volgende wat de actrice zich kan herinneren is dat de komiek naakt naast zijn bed staat en zijn penis in haar mond probeert te stoppen. 

"Ik denk nog steeds niet dat ik misbruikt ben, ik zie het nog steeds als mijn fout."

Patricia

In maart 2015 meldt zich opnieuw een vermeend slachtoffer van Cosby. De toen 22-jarige Patricia kreeg acteerlessen van de acteur, waarna ze op een avond naakt wakker werd in een slaapkamer in het huis van Cosby. Ze zou zijn flauwgevallen en hebben overgegeven, wat verklaarde waarom ze naakt was.

Lange tijd geloofde Patricia Cosby, tot ze twee jaar later opnieuw de komiek ontmoette. Hij weigerde met haar te praten, tot ze wat pillen had genomen om te kalmeren. De volgende ochtend ontwaakte ze naakt, met haar haar en make up in de war.

"Ik voelde me ziek en wist dat iemand me gepenetreerd had. Ik had toen eindelijk door wat er was gebeurd."

Sunni Welles

Op 17-jarige leeftijd ontmoet zangeres in de dop, Sunni Welles Bill Cosby. De tiener hoopt een muziekcarrière op te bouwen en de acteur lijkt haar te willen helpen. Na een bezoek aan een jazz-club, midden jaren 60, zou Cosby het drankje van Welles hebben gedrogeerd. 

"Ik weet niet meerdat we de club verlieten, ik weet niet meer dat we ergens anders heen reden. Wat ik wel nog weet is dat ik naakt wakker werd in een verlaten appartement", aldus Welles, die er aan toevoegt dat Cosby haar later vertelde dat ze dronken was geworden en zelf haar kleren had uitgetrokken. Enkele maanden later overkwam Welles hetzelfde, daarna heeft ze geen contact meer met de komiek gezocht.

Margie Shapiro

Margie Shapiro ontmoet Cosby in de tijd dat ze bij een donutzaak in Santa Monica werkt. Hij vraagt haar te eten bij hem thuis, waar ze na een potje pinballen een pil slikt, als onderdeel van een weddenschap.

Een korte tijd daarna ontwaakt Margie uit een slaap, waarbij ze merkt naakt te zijn, net als Cosby die boven haar hant. "Hij zat in me en raakte mijn hele lichaam aan. Ik vond het zo vies, ik kan het niet eens beschrijven."

Janice Baker-Kinney

In april 2015 stapt Janice Baker-Kinney, tegelijkertijd met twee anderen, naar voren als slachtoffer van Cosby. Begin jaren 80 ontmoet ze de komiek, in een casino waar ze destijds werkt. Ze zegt twee pillen te hebben gekregen van Cosby, waarna ze naakt ontwaakte, terwijl hij haar aanraakte. 

Marcella Tate

In 1975 brengt Marcella Tate, die destijds als model werkt, een bezoek aan de Playboy Mansion. Na het aannemen van een drankje van Cosby, zijn haar herinneringen vaag, tot ze wakker wordt naast de acteur in een voor haar onbekend bed. 

Autumn Burns

Op 20-jarige leeftijd ontmoet Autumn Burns de toen 33-jarige acteur in een casino in Las Vegas. Burns gaat mee met Cosby naar zijn hotelkamer, waar hij een drankje voor haar klaar maakt, waarna ze zich draaierig voelt. Volgens Autumn wordt ze daarna door Cosby mishandeld.

Sammie Mays

Schrijfster Sammie Mays is op een conferentie in de jaren 80, als ze Bill Cosby ontmoet. Als ze zich niet goed begint te voelen vraagt Cosby haar mee naar zijn hotelkamer, waar ze de volgende ochtend naakt wakker wordt.

Lili Bernard

Cosby nodigt actrice Lily Bernard in de jaren 90 uit voor een 'mentorles'. Volgens de actrice heeft ze de volle vertrouwen in Cosby en maakt hij daar misbruik van: hij drogeert haar en verkracht haar. De mishandeling van Bernard vindt plaats in New Jersey, waar een dergelijke zaak niet kan verjaren. Dat betekent dat Bernard, anders dan vele andere vermeende slachtoffers, een zaak zou kunnen aanspannen tegen Cosby.

Linda Ridgeway Whitedeer

Actrice Linda Ridgeway Whitedeer wordt in de jaren 70 gevraagd voor een auditie voor een onbekende acteerklus. Daarvoor moet ze op auditie komen bij Bill Cosby, die haar meeneemt naar een ruimte, waar ze alleen zijn. 

"Ik voelde zijn linkerhand mijn lange haar vastpakken en zag hoe hij met zijn lichaam de weg naar de deur blokkeerde, zodat niemand naar binnen kon komen. Hij duwde mij naar beneden en terwijl ik omhoog keek zag ik hoe hij zijn geslachtsdeel uit zijn broek haalde en hem in mijn mond duwde. Zijn aanval was snel en met chirurgische precisie."

Colleen Hughes

Stewardess Colleen Hughes werkte als twintiger voor American Airlines en ontmoet Cosby in het begin van de jaren 70, zo vertelt ze in augustus 2015. Aan boord flirt de acteur met Hughes en vraagt haar mee om samen te gaan lunchen. De stewardess gaat akkoord, maar wil eerst een tussenstop maken bij haar hotelkamer, waar ze na een korte douche een drankje nuttigt. Daarna kan ze zich niets meer herinneren.

"Mijn kleren lagen door de hele kamer heen en ik voelde sperma op mijn rug en over de rest van mijn lichaam. Ik was in de war en schaamde me, waardoor ik het nooit eerder aan iemand heb verteld."

Eden Tiri

Op 22-jarige leeftijd bemachtigt Eden Tiri een rol in The Cosby Show. Op haar vierde dag op de set wordt ze gevraagd te wachten in de kleedkamer van Bill Cosby. Daar komt de acteur binnen, drukt zijn hele lichaam tegen haar aan en fluistert in haar oor dat ze "de liefde gaan bedrijven", om vervolgens weg te lopen. Tiri blijft verstomd achter in de verkleedruimte.

Sharon Van Ert

Sharon Van Ert ontmoet Cosby in 1976, als ze werkt als een ober in een jazzclub in Californië. De acteur biedt haar aan mee te lopen naar haar auto en stapt bij haar in. Het eerstvolgende wat Van Ert zich kan herinneren is dat ze wakker wordt in haar auto, ze heeft het vermoeden gedrogeerd en misbruikt te zijn.

Pamela Abeyta

Eind september 2015 vertelt ook Pamela Abeyta in het verleden te zijn misbruikt door de acteur. Abeyta werkt op 25-jarige hard om in Playboy Magazine terecht te komen en ontmoet Cosby om die droom te verwezenlijken. De komiek drogeert haar waarna Abeyta later wakker wordt in zijn bed.

Lisa Christie

Op 18-jarige leeftijd leert Lisa Christie de succesvolle acteur kennen als ze figurant is in The Cosby Show. De actrice in spé zegt Cosby te hebben gezien als een vaderfiguur en twee jaar lang met hem te hebben gewerkt. Lange tijd hebben de twee een vriendschappelijke band tot Cosby probeert de actrice in zijn bed te krijgen. Uiteindelijk gebeurt er niets.

Zeker veertig vrouwen zijn nu naar voren gestapt als slachtoffer van de acteur. Cosby heeft gezegd niet te willen reageren op de verschillende aantijgingen.

Lees ook: Verhalen vermeende slachtoffers Bill Cosby kunnen zaak juist verzwakken

Lees ook: Nieuwe verklaring Bill Cosby wordt verzegeld tot december