De Utrechtse zanger Henk Westbroek heeft bekendgemaakt dat hij de afgelopen tijd aan tuberculose leed. Hij is inmiddels genezen verklaard.

Dat maakt de zanger dinsdag bekend via Facebook.

Westbroek vertelt op het sociale netwerk het hele verhaal over de ziekte. "Een paar jaar geleden kreeg ik hoestaanvallen die soms uren aanhielden. Daarna ben ik gestopt met roken, waarna de hoestaanvallen direct nog iets langer gingen duren en een tandje intenser werden", aldus de zanger.

Hij ging voor zijn klachten naar het ziekenhuis, waarna ze aanvankelijk verdwenen. "Tot die hoestaanvallen toch weer terug kwamen en na een batterij van testen werd vastgesteld dat ik tuberculose had", vervolgt Westbroek. 

Bewuste leugens

Westbroek wilde helemaal niet dat zijn ziekte volledige media-aandacht zou krijgen. "Drie maanden lang vertelde ik vervolgens het ene leugentje na het andere. Om maar niet op te hoeven treden, aan een tv-programma mee te moeten doen of een emmer ijsblokjes over mezelf uit te moeten storten."

"In de vierde maand werd ik betrapt door een vriend die het gek vond dat ik nu last had van alsmaar ontstoken neusholtes, terwijl ik de week de week ervoor nog leed aan permanent brandend maagzuur. Ik vertelde hem toen maar - en ieder ander na hem - wat er echt aan de hand was."

"Ik verzocht in één adem door iedereen om deze onaangename waarheid voor zich te houden en 100 procent van mijn vrienden, kennissen en collega's hebben dat verzoek gehonoreerd. Wat betekent dat ik door betrouwbare mensen omringd ben."

Genezen

Het is dus voor Westbroek goed afgelopen. "De medicijnkuur tegen tuberculose is vrij heftig, omdat je er ziek van kunt worden. Maar omdat ik per begin januari volledig genezen ben verklaard, is het nieuwe jaar voor mij fantastisch begonnen", besluit de Utrechtse zanger.