Jan Smit is verknocht aan Volendam. De zanger zegt dan ook nergens anders in Nederland te kunnen wonen.

Dat zegt de zanger dinsdag in gesprek met de Volkskrant.

Dat komt omdat hij verknocht is aan het dorp, maar ook omdat hij er met rust gelaten wordt. Hij kan nog rustig door een winkelcentrum lopen, zonder lastiggevallen te worden. Iets dat elders in het land onmogelijk is. "In Volendam weet iedereen dat ik hier ben. Ze vragen niet om een foto. Alleen als ze dronken zijn."

Volendam blijft volgens Smit Volendams, omdat de bewoners van het dorp vrijwel altijd met een dorpsgenoot trouwen, hetgeen ook voor hemzelf geldt. Hij had wel eens relaties met vrouwen die niet uit Volendam kwamen maar dat werkte niet. Maar dat kwam volgens Smit niet alleen omdat ze niet uit Volendam kwamen.

Liza

Inmiddels is Smit gelukkig getrouwd met de Volendamse Liza Plat met wie hij twee kinderen heeft. Hij kent Plat en haar familie al twintig jaar en dus weet hij alles over haar, net zoals iedereen de geschiedenis van elke andere familie kent. "We weten alles over elkaar, er zijn geen geheimen. Ik vind dat prettig", zegt de zanger.

De zanger vertelt verder in het interview over zijn eerdere poging om Plat, die 2,5 jaar ouder is, voor zich te winnen. "Ik was 16. En dacht dat ik volwassen was en een knappe jongen, maar ik zat vol met jeugdpuistjes. Liza was 18 en een stoot, nog steeds trouwens. Het duurde jaren voor ik haar eindelijk had veroverd."