Acteur Seth Green van Family Guy heeft afgelopen jaar de Zwarte Piet-discussie globaal gevolgd, en begrijpt de voorstanders van de traditie.

Dat zegt hij in gesprek met NU.nl. De aanleiding van het gesprek is het dertiende seizoen van Family Guy, dat nu verkrijgbaar is op DVD door 20th Century Fox. 

Greens programma Robot Chicken behandelde de kwestie Zwarte Piet, en was niet mild tegenover de discussie. "Natuurlijk is Zwarte Piet racisme", legt Green uit. "Maar ik kan ook de voorstanders begrijpen. Heel goed zelfs."

Een van de schrijvers van het programma kwam met het idee om Zwarte Piet te behandelen. "Hij keek naar de film Rise of the Guardians, die over tradities gaat. Vervolgens ging onze schrijver meer onderzoek doen naar Zwarte Piet, en raakte steeds meer verbaasd", aldus Green.

Video: Zwarte Piet in Robot Chicken

Subjectief

"Maar wat is racisme?", vraagt de acteur, die in Family Guy de stem van Chris Griffin inspreekt, zich af. "Het is puur subjectief. Een persoon kan niet zeggen dat iets hem niet boos maakt, maar kan er wel een punt van maken als iets hem wel boos maakt. Dat is het verschil. Maar om racisme te bestrijden heb je tijd nodig."

"Niet lang geleden hadden we nog zwarte slaven in de Verenigde Staten, nu hebben we zelfs een zwarte president. En nog steeds is er racisme, volgens velen. Je moet het dus in context plaatsen."

Kanttekening

Volgens Green moet echter een kanttekening geplaatst worden, waardoor hij ook de voorstanders van Zwarte Piet goed kan begrijpen. De acteur noemt een voorbeeld. "Kijk, een vriendin van mij maakt ieder keer met Thanksgiving gestoofd rundvlees. Ze snijdt echter voordat het vlees in de oven gaat de zijkanten los."

"Op een dag vroeg ik aan haar wat de reden daarvan is. 'Zo doet oma het altijd, het is traditie', gaf ze als antwoord. Maar ze ging het op een dag een keer uitzoeken. Wat blijkt? De ovens van vroeger waren te klein voor het stuk vlees, dus moesten de zijkanten eraf."

Green stelt dat het daarom lastig is om tegen een traditie gedag te zeggen, zelfs als de betekenis daarachter niet heel duidelijk is. "Dat wil ik dus duidelijk maken. Zwarte Piet is voor ons racisme, maar ik begrijp dat het in Nederland een moeilijke discussie is."