De 'afperser' van de familie De Mol heeft zich er weinig van aangetrokken dat de zaak in de publiciteit kwam. De 70-jarige man werd zelfs steeds dreigender van toon toen John en Linda de Mol de publiciteit zochten.

Dat zei Peter R. de Vries, betrokken bij het onderzoek, vrijdag in het televisieprogramma RTL Late Night.

Begin oktober, niet lang nadat de politie de zaak in de openbaarheid bracht, stuurde de man een brief. Daarna volgden er nog twee, zei De Vries. ''Het is de laatste kans met geld onheil af te kopen'', zo stond te lezen. En ook: ''Als je niet betaalt, komen we in actie.''

Ook eiste de man, die volgens De Vries een onberispelijke carrière in de financiële wereld achter de rug heeft, dat een advertentie in De Telegraaf zou worden geplaatst. Daarin had moeten staan dat aan de eisen van de man zou worden voldaan.

Klassiek speurwerk

''Het was toch een dilemma, een moeilijke afweging'', aldus De Vries. ''Op een gegeven moment is besloten om op geen enkele eis in te gaan.''

De man werd opgepakt na "klassiek speurwerk". Een van de aanwijzingen voor de politie waren de opvallende velgen die de man onder zijn auto had.