AC/DC-drummer Phil Rudd is donderdagochtend na een geweldsincident weer opgepakt door de politie. De muzikant raakte slaags met een voorbijganger in zijn woonplaats Tauranga in Nieuw-Zeeland. 

Toen zijn lijfwacht tussenbeide wilde komen, kreeg die ook enkele rake klappen. Rudd werd niet vastgezet, aldus het New Zealand Herald woensdag.

Rudd is al geruime tijd in opspraak. Begin november moest hij voor de rechtbank verschijnen op beschuldiging van opdracht tot moord. Daarvan is hij inmiddels vrijgesproken, maar aanklachten wegens doodsbedreiging en drugsbezit lopen nog. Zijn advocaat pleitte eerder deze week echter dat de zestigjarige slagwerker onschuldig is.

De drummer was ondertussen weer vrij op borgtocht, onder bepaalde voorwaarden. Eén daarvan was dat hij op geen enkele wijze contact mocht hebben met getuigen in zijn zaak. Volgens zijn advocaat was het incident van donderdag het gevolg van een toevallige ontmoeting met zo’n getuige tijdens het boodschappen doen.

Rudd werd kort na het incident volgens ooggetuigen in de boeien geslagen, maar later weer op vrije voeten gesteld. Zijn zaak komt 10 februari weer voor de rechtbank.

Afstand

Ondertussen hebben zijn medemuzikanten min of meer afstand genomen van de slagwerker en in interviews onomwonden laten weten dat Rudd eerst z’n leven maar weer eens op orde moet krijgen. Afgelopen week verscheen het nieuwe AC/DC-album Rock Or Bust en komend jaar gaat de groep weer op wereldtournee.

Gitarist Angus Young heeft al gezegd dat daarvoor waarschijnlijk een andere drummer zal worden ingehuurd. Ook slaggitarist Malcolm Young is op de nieuwe plaat voor het eerst niet meer van de partij - hij moest de groep eerder dit jaar om gezondheidsredenen verlaten en is vervangen door zijn neef Stevie Young.