Zanger Rob de Nijs is blij dat hij op dit moment in zijn carrière meer aandacht aan zijn tweeënhalf jaar oude zoontje Julius kan besteden, dan bij zijn oudste zoons het geval was. Dat zegt hij tegen NU.nl.

"Mijn oudste zoons zijn 31 en 28", aldus De Nijs. "In de tijd dat ze zo klein waren als Julius nu is, had ik er eigenlijk niet zoveel binding mee. Ik had het toen zo druk dat het voor een gedeelte langs me heen is gegaan. Dat is het nadeel van een drukke carrière en aan de top staan."

"Ik heb het gevoel dat ik nog steeds op een bepaalde manier aan de top sta, maar ik kan het zelf beter invullen. Ik hoef niet elke avond meer de hort op. Ik pak de leuke dingen eruit en als ik die dingen doe, zorg ik dat ik volledig uitgerust ben en voor honderd procent kan laten horen waarom ik er nog ben. Dat is een groot comfort."

De Nijs ervaart dat hij ondanks zijn leeftijd, hij wordt in december 72, er nog steeds toe doet. "Respect voor artiesten is niet per definitie iets waar de Nederlander om bekend staat", lacht de zanger, die al sinds begin jaren 60 in het vak zit. "Maar ik bemerk zowaar iets van respect bij het publiek."

"Kennelijk leven we in een tijd waarin ouderdom een rekbaar begrip is", aldus De Nijs, die zijn loopbaan vergelijkt met die van Neil Diamond. "Het hangt ervan af hoe dingen tussen je oren zitten en of je nog passie hebt. En ik ben nu meer muzikant dan ik tien jaar geleden was."

Geforceerd

De Nijs denkt dat eigenheid een grote rol speelt in langdurig succes. "Je moet niet geforceerd willen meedoen. Je moet jezelf blijven, maar toch midden in deze tijd staan. Dat is denk ik een voorwaarde om mee te blijven doen. Dat geldt ook voor mode, zelfs als mensen niet begrijpen wat je allemaal aantrekt", grapt hij.

"Gelukkig heb ik nooit kapsones gehad. Ik kon altijd goed dingen relativeren", legt De Nijs uit over het artiestenbestaan. "Het enige wat je moet doen in dit vak is hard werken en inspiratie krijgen. De manier waarop ik zing heeft zich ontwikkeld tot iets wat, hoop ik, mooi en interessant is."

Met zijn nieuwe album Nieuwe Ruimte hoopt De Nijs zijn fans weer een plezier te doen. "Ons repertoire is ons kapitaal", vindt hij. "Als je een nieuwe plaat maakt, hoop je dat daar een paar stukken op staan die je meteen kan gaan spelen, maar die er ook over tien jaar nog steeds toe doen."

Tekstschrijvers

Naast enkele nieuwe composities zijn er op het album vertalingen te vinden van hits van onder meer John Lennon, James Taylor en Jim Croce. "Ik ben altijd in de comfortabele positie geweest dat ik goede tekstschrijvers om me heen had", vertelt De Nijs doelend op onder meer Lennaert Nijgh, Belinda Meuldijk en Jan Rot.

"Ik wil niet dat ze iets totaal anders maken van de originele tekst, maar ik vind het wel leuk als ze er een draai aan geven in het Nederlands. En er zijn veel mensen die zo'n origineel niet kennen. Dat is niet het geval bij Jealous Guy van Lennon, maar wel bij dat Dylan-stuk dat Daniël Lohues vertaald heeft."

Rob de Nijs oogt als een tevreden man en praat vol overgave over zijn nieuwe plaat. "Het belangrijkste vind ik muziek maken met de band die ik meer dan dertig jaar heb. Op Nieuwe Ruimte treden de muzikanten meer dan ooit naar voren. Dat zijn allemaal dingen die deze periode in mijn leven zo mooi maken."