De Britse zanger en pianist Jamie Cullum heeft vaak nee moeten zeggen in zijn loopbaan, omdat hij zijn gezin belangrijker vond. Dat zegt hij tegen NU.nl.

"Ik heb talloze mogelijkheden laten schieten zodat ik meer thuis kon zijn", bekent Cullum over de keuzes die hij de afgelopen jaren gemaakt heeft. "Kijk maar naar mijn huidige tourschema. Dat is nog maar een fractie van hoe uitgebreid het voorheen was."

"Ik haal veel voldoening uit mijn werk en ik vind het prettig om mij over te geven aan die impulsen, maar je raakt er ook door verzadigd. Mijn vrouw en mijn kinderen zetten me weer met beide voeten op aarde. Ik kan wel op de top van mijn kunnen presteren, maar als mijn familie eronder lijdt, doe ik iets niet goed."

Die aanpak leidde onder meer tot het maken van het album Interlude, dat min of meer bij toeval tot stand kwam. "Ik schuw het woord nevenproject, maar het is wel een onderbreking ten opzichte van mijn voorgaande albums", zegt Cullum over de plaat vol covers.

"Het is een plaat die ik maakte tussen albums met zelfgeschreven materiaal. Voor het album Momentum (voorgaande studioplaat, red.) heb ik veel liedjes geschreven, maar liedjes schrijven is een eenzaam proces. Interlude was precies het tegenovergestelde: gemaakt met een clubje mensen, heel spontaan."

Betaald

Bovendien heeft Cullum Interlude uit eigen zak bekostigd. "Het gaat er altijd om dat je iets doet wat je tof vindt. Ik wist vooraf niet eens dat dit een album ging worden. Ik heb alles zelf betaald, zonder dat er ineens iemand van de platenfirma om de hoek kwam om te kijken wat ik aan het doen was."

Op Interlude horen luisteraars meer dan ooit Cullums voorliefde voor jazz. "Mijn beenderen zijn die van een jazzmuzikant. Mijn haar, huid en kleding behelzen andere genres. Maar ik kan niet aan aan die jazzinvloeden ontsnappen. Het zit hem in de manier waarop ik zing, hoe ik akkoorden speel. Het zit in me."

Jamie Cullum beseft dat Interlude door veel radiostations genegeerd zal worden, maar dat vindt hij geen bezwaar. "Ik heb ook niet de verwachtingen dat radiozenders ineens iets van die plaat gaan draaien. Maar voor mijn volgende plaat zal dat anders zijn, want dat wordt weer echt een popalbum."