LONDEN - Het Londense restaurant Fifteen, van televisiekok Jamie Oliver, krijgt er ongenadig van langs in de nieuwste editie van de invloedrijke Harden's Londen Restaurants Guide. Het eten is te duur, niet lekker en de bediening deugt ook niet. Dat meldde dagblad The Independent donderdag.

Fifteen is een eetgelegenheid waar vijftien jonge werklozen de kans krijgen zich door Oliver te laten omscholen tot chefkok. Aan dit charitatieve project is een succesvolle televisieserie gekoppeld, Jamie's Kitchen.

De jonge kok, die zelf beroemd werd door de kookserie The Naked Chef, heeft geen winstoogmerk. "Maar dat geeft hem niet het recht mensen af te zetten", aldus de prestigieuze restaurantgids.

Olivers restaurant komt dan ook op de 32e en laatste plaats in de categorie restaurants waar gasten gemiddeld 65 pond (95 euro) moeten neerleggen voor een maaltijd. Een woordvoerder van Fifteen liet weten dat het niveau van het eten en de bediening de afgelopen maanden behoorlijk is gestegen. De kritiek dateert van voor die tijd, aldus Fifteen.

Naar verwachting opent eind november Fifteen Amsterdam zijn deuren. Het restaurant is gevestigd in een pakhuis aan de Oostelijke Handelskade. De Nederlandse versie van Jamie's Kitchen begint in oktober op Net 5.