Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Tim Cook en Eddy Cue

Apple-baas Tim Cook komt uit de kast

Tim Cook, de directeur van Apple, is op 53-jarige leeftijd uit de kast gekomen. 
Door NU.nl/Jeroen Kraan

In een artikel voor Bloomberg Businessweek schrijft Cook donderdag: "Ik ben trots om homo te zijn, en ik zie mijn homoseksualiteit als een van de grootste geschenken die God mij heeft gegeven."

Er gingen al jarenlang geruchten over de seksuele geaardheid van Cook. Hij schreef eind 2013 een stuk in de Wall Street Journal waarin hij de rechten van homo's, lesbiennes en transgenders verdedigde, maar zei daarbij niets over zijn eigen seksuele voorkeur.

In een gesprek op Bloomberg TV stelt Josh Tyrangiel, een journalist bij Businessweek, dat Cook goedkeuring heeft gekregen van het bestuur van Apple voordat hij het artikel liet publiceren. 

Geluk

Bij Apple heeft Cook nooit een geheim gemaakt van zijn geaardheid, schrijft hij donderdag. "Veel collega's bij Apple weten dat ik homo ben, en het verandert niet hoe ze mij behandelen. Ik heb natuurlijk geluk gehad dat ik werk bij een bedrijf dat houdt van creativiteit en innovatie, en dat weet dat het alleen kan floreren als je de verschillen tussen mensen omarmt. Niet iedereen is zo gelukkig."

Ook schrijft Cook dat hij door zijn geaardheid beter de problemen van andere minderheden begrijpt, en dat hij er een "olifantenhuid" van heeft gekregen. "Dat komt handig uit als je de ceo van Apple bent."

Geen activist

De zakenman ziet zichzelf niet als activist, maar wil door uit de kast te komen wel een statement maken. "Als horen dat de ceo van Apple homoseksueel is mensen kan helpen die moeilijk kunnen bevatten wie ze zijn, of mensen gerust kan stellen die zich alleen voelen, of mensen kan inspireren om hun gelijkheid op te eisen, dan is het de vermindering van mijn eigen privacy waard."

"Privacy blijft belangrijk voor mij, en ik wil er graag een klein beetje van vasthouden", stelt Cook wel. Hij schrijft dat hij niet wil worden gedefinieerd door zijn geaardheid, en dat mensen hem vooral ook moeten zien als en ontwikkelaar, natuurliefhebber, fitnessgek en sportfan.

"We bestraten het zonovergoten pad naar rechtvaardigheid samen, steentje voor steentje. Dit is mijn steentje", concludeert Cook.


Lees meer over:

AppleTim Cook

Aanbevolen artikelen