Ferry Doedens zou willen dat homoseksualiteit niet meer een apart besproken onderwerp hoefde te zijn. "Het zou zo normaal moeten zijn dat er geen aandacht voor gevraagd hoeft te worden."

"In Nederland doen we allemaal alsof we heel tolerant zijn tegenover homo's, maar tegelijkertijd worden er nog steeds mannen in elkaar geslagen omdat ze hand-in-hand lopen of elkaar zoenen. Dat botst in mijn hoofd."

In een interview met NU.nl vertelt de Goede Tijden Slechte Tijden-acteur, die zelf ook homoseksueel is, dat hij denkt dat Nederland best tolerant is, zolang het maar niet te dichtbij komt.

"Gordon en Gerard vinden we allemaal enig, als we ze maar niet in het echt hoeven te zien zoenen met mannen. Dat wordt dan 'vies' gevonden."

De acteur is met Groupon een samenwerking gestart, waarbij voor het COC (de belangenorganisatie voor homoseksuelen) via donatiedeals geld wordt ingezameld voor het geven van voorlichting over homoseksualiteit op middelbare scholen.

"Als je op de middelbare school zit heb je nog heel erg last van groepsdruk, dan noem je iemand 'homo', omdat het stoer is. Dat ben ik zelf ook tegengekomen toen ik jong was. Het COC wil jongeren duidelijk maken dat homoseksueel zijn helemaal niet raar is en eigenlijk ook geen scheldwoord is."

Zoen

De acteur vertelt dat zijn verhaallijn in Goede Tijden Slechte Tijden, waarin hij de homoseksuele Lucas speelt, regelmatig terugkomt in de voorlichtingen van het COC.

"Ik vind dat heel gaaf, dat we iets maken waar mensen blijkbaar toch ook iets van leren. Dat ze anders gaan kijken naar homo's. Dat komt ook omdat mensen een vertekend beeld hebben bij homo's: leernichten, de gaypride en veel roze. Dat is er ook een onderdeel van, maar er is nog zoveel meer."

Dat de eerste zoen die zijn personage Lucas met een mannelijke tegenspeler had, wereldwijd nieuws was noemt de acteur idioot. "Ik weet nog zo goed dat ik heel veel leuke reacties heb gekregen toen, maar dat ik me er tegelijk ook erg over verbaasde dat het mensen blijkbaar zo bezighield."

"Daaruit blijkt maar dat homoseksualiteit nog lang niet normaal is. En dat is jammer."