Waldemar Torenstra speelt Onno Quist in de toneelbewerking van De ontdekking van de hemel, een van zijn lievelingsboeken. Hij twijfelde echter eerst over de rol.

Dat zegt de acteur tegen De Telegraaf.

"Ik was er niet meteen van overtuigd dat je na het boek en de film ook nog een toneelstuk moet gaan doen", aldus Torenstra.

Torenstra vindt dat je er in zo'n geval voor moet waken dat het dan 'niet alleen een samenvatting wordt', zegt hij. Na een aantal gesprekken over de bewerking zei hij toch ja tegen de rol.

"We hebben er samen met regisseur en bewerker Ignace Cornelissen een heel eigen voorstelling van gemaakt. Voor Mulisch-fans is er nog veel te zien en te horen uit zijn boek, al kun je natuurlijk nooit in een paar uur tijd alle 900 pagina's aan bod laten komen."

De 40-jarige acteur noemt het boek van Harry Mulisch 'krankzinnig'. "Een groot filosofisch boek", zegt hij in de krant. "Het heeft iets magisch. Je ziet hier iemand die op zoek is naar zingeving, naar de betekenis van het leven. De complexiteit van de wereld, daar is dit boek een ode aan."

Arrogantie

Hij vertelt weleens moeite te hebben gehad met de 'dikdoenerij' van schrijver Mulisch. "Dan hoorde ik hem in een interview iets zeggen en dan dacht ik: 'wat zegt hij nu weer?'. Aan de andere kant kon ik ook wel genieten van zijn totale onbescheidenheid en arrogantie. En ik moet toegeven, bij De ontdekking van de hemel valt ook echt alles op z'n plek."

De ontdekking van de hemel is tot en met 15 februari te zien in de Nederlandse theaters.