Acteur Benedict Cumberbatch zegt dat hij homorechten 'tot de dood' gaat verdedigen.

Dat vertelt hij in een interview met het tijdschrift Out.

Het interview is naar aanleiding van de film The Imitation Game, waar Cumberbatch de rol van Alan Turing speelt. Turing was in de Tweede Wereldoorlog een briljante codebreker, die vervolgens door de Britse autoriteiten vervolgd werd omdat hij homoseksueel was.

"Momenteel worden er mensen in landen onthoofd omdat ze een bepaalde seksuele voorkeur hebben. Dat lijkt gewoon op de middeleeuwen", zegt Cumberbatch. "Als iemand mij ooit vertelt dat ik moet kiezen tussen de dood of een andere seksuele voorkeur, dan zou ik diegene aanvallen. Zelfs als ik daarbij doodga."

Geen nuancering

Cumberbatch zegt dat er soms absoluut geen ruimte is voor nuancering. "Naarmate je ouder wordt, krijg je een beetje een idee van wat goed en fout is. Je kunt niet alles tolereren. Op een gegeven moment denk je: religieuze extremisten zijn verkeerd. Heel erg verkeerd."

Alan Turing pleegde in 1954 vermoedelijk zelfmoord. Daar is de acteur nog steeds boos over. "De koningin heeft hem officieel nog geëerd, maar dat betekent niet dat Turing het Britse volk vergeeft. Hij kan dat niet meer doen, aangezien wij hem eigenlijk vermoord hebben. Dat maakt me bijzonder boos."

The Imitation Game, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol, is op 8 januari te zien in de Nederlandse bioscopen.